Vandaag is het de honderdste editie van Wereldspaardag. Het initiatief begon in 1924 om jongere generaties bewust te maken van het belang van sparen. “Wie jong begint met sparen, is later financieel weerbaarder”, stelt Rein Wispelweij, directeur van RegioBank.
Wat begon met simpele spaarvarkens, is nu geëvolueerd naar moderne spaarapps. De gedachte blijft echter hetzelfde: vroeg beginnen met sparen vergroot de financiële veerkracht later in het leven.
Uit recente gegevens blijkt dat 88% van de kinderen een deel van hun zakgeld spaart. Terwijl 52% nog steeds spaart in een traditionele spaarpot, heeft 34% inmiddels een eigen spaarrekening en beschikt 32% over een betaalrekening. Deze cijfers laten zien dat ondanks de digitale revolutie, de spaargewoonte nog steeds leeft onder kinderen en jongeren.
FOTO: uit persbericht (moeder, dochter, regiobank spaarvarken)
Het doel van Wereldspaardag is om jonge mensen te laten zien hoe belangrijk het is om geld opzij te zetten. Volgens Wispelweij heeft RegioBank hier de afgelopen decennia actief aan bijgedragen, onder meer met speciale Kinderspaarweken in oktober.
Geldbewustzijn ontwikkelen
Deze weken zijn gericht op financiële educatie, waarbij kinderen en hun ouders worden aangemoedigd om bewust om te gaan met geld. De zelfstandig adviseurs van de bank organiseren diverse activiteiten, variërend van workshops tot speurtochten. Een belangrijk aspect hierbij is het leren omgaan met de toenemende financiële verleidingen.
Wispelweij benadrukt dat kinderen tegenwoordig te maken krijgen met een sterke online koopdruk, mede aangewakkerd door influencers en de toegankelijkheid van online betalingen. “Kinderen moet je financieel weerbaar maken, want de verleidingen worden steeds groter. Met name na de basisschool.”
“Het is een gegeven dat jongeren vaker reageren op online aanbiedingen”, vervolgt Wispelweij. “Ze zijn geneigd om te kopen wat influencers aanraden. Een ander aspect is dat het steeds makkelijker gemaakt wordt om betalingen te doen, ook als je (even) geen geld hebt. Dat baart ons zorgen, want we zien dat jongeren vaker van dit soort mogelijkheden gebruik maken dan ouderen.”
Verschillende generaties, verschillende spaargewoonten
Interessant is dat jongere generaties steeds vroeger beginnen met sparen. Waar Generatie Z al rond hun elfde levensjaar start met sparen, begon de oudere generatie (45-plussers) hier pas mee rond hun zestiende. Dit verschil is te verklaren door een veranderende omgeving, waarbij digitale tools en banken eenvoudiger toegang bieden tot spaardiensten.