Frank Elderson prijkt op TIME’s top 100 ‘world’s most influential climate leaders’

18 november 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

Frank Elderson heeft een plekje weten te bemachtigen in TIME’s top ‘world’s most influential climate leaders’.

De ECB-directeur wordt vooral geprezen voor zijn bijdrage aan het rapport van de Europese toezichthouder, waarin gewaarschuwd wordt dat de meeste bedrijven en banken in de EU een aanzienlijk financieel risico lopen, als de natuurlijke ecosystemen instorten als het gevolg van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

Het rapport zou een aanzienlijke bijdrage hebben gehad in het versterken van de zakelijke argumenten die nodig zijn om Europa’s Natuurherstelwet te rechtvaardigen.

In een bijbehorend interview legt hij uit dat “geloofwaardige en betrouwbare” transitieplannen essentieel zijn voor bedrijven, banken en beleidsmakers om zich voor te bereiden op de toekomst.

“Transitieplannen maken het pad naar klimaatneutraliteit overzichtelijk en voorspelbaar, markeren het met duidelijke, meetbare mijlpalen en helpen overheden, bedrijven en banken vooruit te plannen en op koers te blijven.”

Daarnaast waarschuwt hij dat de ECB verdere stappen zal nemen om ervoor te zorgen dat banken in hun strategieën en risicobeheer volledig rekening houden met klimaat- en natuurgerelateerde risico’s.

Banken die dat niet doen, kunnen bindende eisen ofwel boetes opgelegd krijgen. “Toezichthouders kunnen niet langer toestaan dat banken geen rekening houden met de risico's van de zich ontwikkelende klimaat- en natuurcrises. De ECB accepteert dit niet en zal naleving actief afdwingen.”

Tot slot heeft hij nog een boodschap voor de wereldleiders die op de klimaattop aanwezig zijn. “Als je de natuur vernietigt, vernietig je de economie. De wereldwijde financiële wereld heeft de natuur nodig om te overleven.”

Hij wijst daarbij naar de analyse van de ECB waaruit blijkt dat 72% van de niet-financiële bedrijven in de eurozone aanzienlijke economische problemen zou ondervinden als gevolg van de achteruitgang van ecosystemen.

“Als deze bedrijven in de problemen komen, komen ook de banken die hen financieren in de problemen. Internationale regelgevers moeten er daarom voor zorgen dat klimaat- en natuurgerelateerde overwegingen volledig tot uiting komen in regelgeving en toezicht”, aldus Elderson.