Handen AFM gebonden na nieuwe uitspraak over buitenlandse flitskredieten

07 februari 2025 Banken.nl 2 min. leestijd

De Autoriteit Financiële Markten maakt zich al langere tijd zorgen over de mogelijkheden voor buitenlandse flitskredietaanbieders op de Nederlandse markt. Nu heeft een nieuwe rechterlijke uitspraak de grip van de autoriteit op buitenlandse kredietaanbieders verzwakt. Daarmee dreigt het risico op torenhoge kosten voor consumenten alleen maar toe te nemen.

Snel geld lenen kan verleidelijk zijn. De onverwachte rekening, een noodzakelijke reparatie of gewoon even een financieel duwtje in de rug – een flitskrediet lijkt dan ook een snelle oplossing. Maar wat eenvoudig klinkt, kan in de praktijk grote gevolgen hebben.

Flitskredieten zijn minileningen die vaak binnen enkele minuten online kunnen worden afgesloten. Ze kenmerken zich door hun korte looptijd en, hoewel de rente op het eerste gezicht acceptabel lijkt, kunnen bijkomende kosten de uiteindelijke terugbetaling fors verhogen. Hierdoor kunnen consumenten ongemerkt in een schuldenspiraal belanden.

Om consumenten hiertegen te beschermen, geldt in Nederland een maximum kredietvergoeding van 14%. Dit betekent dat aanbieders van krediet niet méér mogen rekenen aan rente en bijkomende kosten. Maar wat als deze aanbieders buiten Nederland gevestigd zijn?

Buitenlandse aanbieders vrijgesteld van regels

Jarenlang probeerde de AFM grip te krijgen op flitskredietaanbieders die zich, om de Nederlandse regelgeving te omzeilen, elders in Europa vestigden. De overheid reageerde met de ‘Regeling aanpak flitskrediet’, waarmee het maximum van 14% ook voor deze partijen zou gelden. Maar die regeling heeft nu haar geldigheid verloren.

Een recente rechterlijke uitspraak stelt dat buitenlandse kredietverstrekkers niet gebonden zijn aan de Nederlandse limiet. Dit betekent dat zij, zolang ze in een andere EU-lidstaat gevestigd zijn, hun diensten aan Nederlandse consumenten mogen aanbieden zonder zich iets aan te trekken van de Nederlandse kredietnormen.

AFM en overheid staan voor een uitdaging

Voor de AFM betekent deze uitspraak een forse tegenslag in de strijd tegen risicovolle kredietverlening. De toezichthouder beraadt zich op verdere stappen en is in gesprek met het ministerie van Financiën over mogelijke oplossingen.

Zolang er geen nieuwe regelgeving komt, kunnen buitenlandse aanbieders flitskredieten blijven verstrekken onder voorwaarden die veel minder bescherming bieden dan de Nederlandse wet voorschrijft.

Consumenten moeten extra alert zijn

Door de veranderde situatie adviseert de AFM consumenten om extra waakzaam te zijn bij het afsluiten van minileningen. Het is belangrijk om goed te letten op de voorwaarden, de bijkomende kosten en de consequenties bij een te late betaling. Wat begint als een snelle oplossing, kan immers uitmonden in een langdurig financieel probleem. Flitskrediet blijft daarmee een risicovol product.

Met de recente uitspraak lijken de juridische mogelijkheden om deze markt te reguleren beperkter dan ooit. Dat maakt het volgens de AFM des te belangrijker voor consumenten om zich goed te informeren en niet te snel te zwichten voor de lokroep van ‘snel en makkelijk’ geld.