Verduurzaming van woningen vertraagt door rente en onzekerheid

25 februari 2025 Banken.nl 2 min. leestijd

De verduurzaming van Nederlandse woningen via hypotheken loopt sterk terug. De gestegen hypotheekrente, hogere kosten voor arbeid en materiaal en de afbouw van stimuleringsmaatregelen zijn daar volgens de Nationale Hypotheek Garantie de belangrijkste oorzaken van.

Waar eerdere groepen huiseigenaren investeerden in verduurzaming vanuit overtuiging of gunstige financiële omstandigheden, blijkt de huidige groep terughoudender. De financiële rekensom is immers simpelweg minder aantrekkelijk geworden.

Zo blijkt uit cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie dat het aantal NHG-hypotheken met woningverbetering of verduurzaming sinds 2021 is gehalveerd. In dat jaar werden nog 31.800 van dit soort hypotheken afgesloten, terwijl dat aantal in 2024 is gedaald naar 18.500. Eerdere groepen verduurzamers profiteerden nog van lage rentes, aantrekkelijke subsidies en een stabiel salderingsbeleid.

Nu deze factoren zijn veranderd, neemt de animo om te verduurzamen af. De hypotheekrente is flink gestegen, de salderingsregeling stopt in 2027, en terugleverkosten voor zonne-energie maken het minder aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Tegelijkertijd blijven arbeids- en materiaalprijzen hoog.

Een mildere energierekening

Ook de urgentie om te verduurzamen is afgenomen. De afgelopen winters waren relatief zacht en energiekosten zijn minder extreem dan voorheen. Daarnaast is het proces rondom verduurzaming nog steeds complex.

De extra leenruimte voor verduurzaming die in 2024 werd geïntroduceerd, zorgde aanvankelijk voor een opleving, met name onder kopers van woningen met een laag energielabel.

Sinds het tweede kwartaal van 2024 is de interesse weer afgenomen, zowel in hypotheekaanvragen met NHG als de hypotheekmarkt als geheel. Ook de verkoop van zonnepanelen en warmtepompen laat een sterke daling zien.

Financiële haalbaarheid

"Huiseigenaren die nog moeten beginnen met verduurzamen, kijken met name naar de financiële haalbaarheid", aldus Bjorn Jonkergouw (Manager Finance, Risk, Compliance and Business Support bij NHG).

"De optelsom van de hogere rente, een onzeker beleid en beperkte subsidiemogelijkheden zorgen ervoor dat het verduurzamen van woningen met een hypothecaire lening sterk is afgenomen. Daarnaast is het ook nog steeds te ingewikkeld om te verduurzamen", vervolgt hij.

Jonkergouw noemt de ontwikkeling zorgelijk, "omdat verduurzaming essentieel is voor het verlagen van de energierekening, verhogen van het wooncomfort en de woningwaarde en het behalen van de klimaatdoelen".

Oproep tot actie

NHG pleit voor maatregelen die verduurzaming toegankelijker maken. Aanvullende financieringsmogelijkheden en nieuwe stimuleringsmaatregelen moeten zorgen dat verduurzaming weer aantrekkelijk wordt voor een brede groep huiseigenaren. Alleen dan blijft het volgens de organisatie haalbaar om woningen energiezuiniger te maken en de klimaatdoelen te realiseren.