Banken en verzekeraars willen een einde maken aan de kortingen die personeel in de financiële sector krijgen op hypotheken en verzekeringen. Deze voordelen maken traditioneel deel uit van het arbeidsvoorwaardenpakket. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) na een rondgang langs Nederlandse banken en verzekeraars. Volgens het FD geeft ING zijn werknemers vanaf 1 januari 2015 geen korting meer als zij een nieuw hypotheek afsluiten bij de bank.
60.000 voordeelregelingen
Momenteel bieden banken en verzekeraars deze voordeelregelingen aan hun medewerkers. De korting op de hypotheektarieven dat werknemers betalen voor hun hypotheek kan oplopen tot wel 30%. Uit het onderzoek van het FD blijkt dat meer dan 60.000 medewerkers gebruik maken van dergelijke voordelige regelingen. Volgens het FD kost dit de banken en verzekeraars jaarlijks naar schatting €115 miljoen.
Verzekeraars nemen het voortouw
De ING, ASR en Nationale Nederlanden (NN) hebben het voortouw genomen. NN geeft al geen kortingen meer op hypotheken aan hun personeel. ING en ASR gaan vanaf januari 2015 hiermee stoppen. De werknemers die al gebruik maken van de regeling behouden de korting. Ook verzekeraar Achmea bestudeert momenteel de huidige voordeelregelingen en overweegt vanaf 2016, als de huidige cao afloopt, de korting te schrappen. Volgens Nationale Nederlanden en ASR passen de kortingsregelingen niet meer bij het soort werkgever dat zij willen zijn. Nationale Nederlanden wil werknemers een pakket bieden ‘dat past bij deze tijd en de markt waarin we opereren’, aldus NN in het FD. ASR schrapt de regeling vooral omdat het ‘een maatschappelijk gewenste werkgever’ wil zijn.
Banken wachten nog af
Uit de rondgang langs banken blijkt volgens het FD, dat de grote banken - ABN AMRO, Rabobank en SNS - nog afwachten. Wel is van Rabobank bekend, dat de bank vanaf 2016 de korting wil versoberen voor nieuwe producten. Vakbondbestuurders denken echter dat de koers die is uitgezet door enkele verzekeraars, ook door de banken zal worden gevolgd. “Ik denk dat deze gunstige arbeidsvoorwaarde uiteindelijk bij alle banken en verzekeraars zal verdwijnen”, zegt Sjirk Bajema, bestuurder van vakbond De Unie tegen het FD.
Politiek zet sector onder druk
Ook de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de Tweede Kamer zetten de sector onder druk om de hypotheek- en verzekeringsvoordelen aan te pakken. Doordat de hypotheekrenteaftrek in stappen gaat dalen van maximaal 52% naar 38%, valt de kortingsregeling volgens de minister wel heel voordelig uit, schrijft het FD.