Particuliere beleggers stappen weer massaal in aandelen. Gelokt door de goede rendementen en lage rentes op de spaarrekening keren beleggers weer terug naar de beurs.
Groei harder dan voorheen
Onlinebroker DeGiro signaleerde sinds begin van dit jaar een aanzienlijke toename van de drukte. “We krijgen soms duizenden aanmeldingen per week. De groei gaat duidelijk vele malen harder dan voorheen”, zegt directeur Gijs Nagel. “De berichten rond de crisis beginnen nu ook wat weg te ebben, waardoor mensen kennelijk weer geneigd zijn het beleggen op te pikken”, aldus de directeur van de onlinebroker.
Beduidend drukker dan normaal
Ook onlinebank BinckBank had het de afgelopen maand behoorlijk drukker dan anders bij de klantenservice met actieve beleggers. Dat bevestigde een woordvoerder van de bank na berichtgeving in het AD eerder deze week. De onlinebank voor beleggers wil geen aantallen noemen, maar “de traditioneel al goede maand januari was beduidend drukker dan normaal. Steeds meer mensen overwegen te gaan beleggen vanwege de lage rente in combinatie met het goede sentiment op de beurs”, zegt Peter Siks van BinckBank
Index-trackers in trek
“Kennelijk zien ook particulieren nu geen ander alternatief voor sparen dan beleggen op de beurs”, aldus Siks. De meeste particuliere beleggers (90%) hebben daarbij een voorkeur voor fondsen in de AEX-index of Amerikaanse fondsen. Ook de zogeheten index-trackers doen het goed. Daarmee koopt de belegger een stukje van een index, bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelenindex. Deze producten bieden een goede spreiding en hebben lage beheerskosten. Peter Siks van Binckbank ziet “een snelle groei in deze categorie sinds vorig jaar”.
VEB blij, maar op z’n hoede
Ook beleggersvereniging VEB is blij dat er weer interesse is voor beleggen. De VEB waarschuwt tegelijkertijd echter ook voor de risico’s. “Beleggers worden nu aangelokt in advertenties met mooie rendementen. Ze moeten daar wel kritisch naar kijken”, zegt VEB-directeur Paul Koster. Allerlei verborgen elementen kunnen het beloofde rendement namelijk negatief beïnvloeden volgens de VEB-directeur. Koster wijst daarbij op de kosten van beleggingsfondsen die soms hoog kunnen oplopen. “Dan valt het rendement anders uit dan gedacht”, zegt Koster.