Een vrijstaand huis aan de rand van de stad, met een tuin en moderne inrichting is het droomhuis van de meeste twintigers. Bij het kopen van hun eerste huis zijn zij het meest bang voor verborgen gebreken en geluidsoverlast van buren. Dat blijkt uit een onderzoek van SNS Bank onder ruim 500 starters.
In maart 2015 ondervroeg SNS Bank ruim 500 starters op de woningmarkt over hun dromen en angsten bij het kopen van hun eerste huis. Hoe ziet hun droomhuis er uit? En wat zijn de valkuilen waar zij het meest bang voor zijn? “Ik begrijp goed dat het kopen van een eerste huis spannend is. Want je wil vooral geen fouten maken of voor onverwachte verrassingen komen te staan,” aldus SNS-directeur Patrick Kuijsters.
Vrijstaand met tuin
Maar liefst 75% van de starters vindt een tuin een must voor hun droomhuis. Vrijstaande huizen zijn over het algemeen het meest in trek (64%). 42% van de twintigers wil het liefst een vrijstaand huis in landelijke stijl aan de rand van de stad. Ongeveer 20% woont liever in het centrum. Boerendorpen zijn het minst in trek – nog slechts 3% wil in een platteland-omgeving wonen. Moderne interieurs krijgen de voorkeur van een meerderheid van de ondervraagden – zo’n 39% - bestaande uit ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Op de tweede plaats komt bij vrouwen een romantische stijl - 29% - en voor mannen komt met 15% een industriële inrichting op de tweede plek.
De grootste angsten
Op je ‘gevoel’ afgaan blijkt vaak de doorslag te geven voor starters bij het kopen van hun eerste huis. Daarnaast vragen zij vaak hun ouders om hulp, omdat ze daarmee een miskoop hopen te voorkomen. Twee derde van de starters is het meest bang voor verborgen gebreken in hun nieuwe woning. Geluidsoverlast door luidruchtige buren staat op de tweede plek met 47% en daaraan gerelateerd is 37% bang voor het kopen van een gehorig huis. Het afsluiten van een onjuiste hypotheek scoort ook hoog – 40% van de starters is hier bang voor.
“40% van de starters is bang een hypotheek af te sluiten die niet goed past. Helemaal met alle veranderingen in het overheidsbeleid en regelgeving,” legt Kuijsters uit. Zijn advies luidt: “Het financiële plaatje is misschien wat minder leuk dan de inrichting van je huis, maar als je alles goed regelt, geeft dat wel rust. Eerst rekenen, dan dromen. Dan kun je nu en later lekker wonen."