Betaalvereniging Nederland heeft in samenwerking met de Nederlandse banken een site gelanceerd waarop consumenten direct kunnen zien of er op dat moment storingen zijn met iDEAL. Website Beschikbaarheid.ideal.nl toont real-time bij welke banken er wel of niet met iDEAL betaald kan worden.
Online betaalsysteem iDEAL is sinds 2006 in de lucht en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de meest gebruikte internet betaalmethode in Nederland. Uit cijfers van onderzoeksbureau GfK blijkt dat in 2014 meer dan de helft van de online aankopen werd betaald met iDEAL – ruim 69 miljoen van de 127,4 miljoen aankopen.
Storing-check
Hoewel de betaalservice bijna nooit storingen heeft – volgens cijfers uit de bankensector werkte iDEAL 99,5% van de tijd in 2014 – is er nu een website waar je als consument kan checken of het betalingssysteem werkt voor jouw bank voordat je een aankoop gaat doen. Deze site heet Beschikbaarheid.ideal.nl en is voortgekomen uit een samenwerking tussen Betaalvereniging Nederland en de 9 banken* die de iDEAL-betaalmethode ondersteunen. De banken leveren zelf officiële gegevens aan over de status van de betaalservice voor op de site, zodat consumenten real-time kunnen checken of een betaling met iDEAL even niet mogelijk is of gewoon beschikbaar is.
Webwinkeliers
De site heeft ook een extra service voor webwinkeliers. Webshops die iDEAL aanbieden als betaalmethode kunnen zichzelf registreren op de website. Als er iets verandert in de iDEAL-status van de verschillende banken krijgen zij daar direct bericht over. Zo weten zij ook altijd wanneer iDEAL-betalingen aan hun webshop beschikbaar zijn.
Hypothekenwebsite
Vandaag kwam ook de website flexibelwerkenenwonen.nl online. De site dient als online informatiepunt over hypotheken voor mensen die flexibele arbeidscontracten hebben en ZZPers. Dit initiatief vanuit de financiële sector biedt inzicht in de precieze voorwaarden waaraan deze doelgroep moet voldoen om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Consumenten kunnen ervaringen delen en feedback geven over het beleid van de banken.
* ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS Bank, Van Lanschot, Knab, ASN Bank, Regio Bank en Triodos Bank