De wijze waarop de ABN AMRO uit staatshanden zal geraken is nog verre van duidelijk. Minister van Financiën Dijsselbloem zal nog met vele partijen en stakeholders in gesprek moeten om uiteindelijk te komen tot een exit-strategie waar de belangrijkste partijen zich in kunnen vinden. De oorspronkelijk ambitie om ABN AMRO eind 2014 uit staatshanden te hebben, is dan ook een uitdagende. Zowel vanuit het optiek van de politiek als marktomstandigheden.
Politiek verdeeld over exit-strategie
De eerste bron van verdeeldheid zal Dijsselbloem ontmoeten in de 2de kamer. De politieke partijen zijn verdeeld over de juiste exit-strategie. Zo heeft regeringspartij PVDA zich onlangs uitgesproken voor een scenario waarbij 50% wordt verkocht aan institutionele beleggers en 50% in handen van de staat blijft. ABN AMRO-topman Gerrit Zalm ziet dit niet zitten. Hij blijft voorstander van een beursgang op termijn. De oppositiepartijen zullen vooral scherp zijn op het nakomen van de gemaakte afspraken. Dit wordt door de huidige marktomstandigheden sterk bemoeilijkt.
Beursgang ABN AMRO geen zekerheidje
De stap naar de beurs zal voorlopig niet snel gezet worden. "Onverstandig in de huidige marktomstandigheden", stelt Dijsselbloem. Het is nog niet duidelijk op welke manier de bank door de staat van de hand wordt gedaan en of dit een beursgang wordt of niet. "Beursgang niet zeker", aldus Dijsselbloem. Verkoop van de bank die in oktober 2007 voor €16,8 miljard werd genationaliseerd voorziet de Minister in ieder geval niet voor de korte termijn.