ABN AMRO gaat vanaf 2016 haar hypotheekklanten in een rentevaste periode de mogelijkheid bieden toch hun hypotheekrente te verlagen. Dat maakt de bank bekend. ”We weten dat we heel veel klanten blij maken met rentemiddeling. Dat was tot op heden niet bij ABN AMRO mogelijk, dat gaat bij ABN AMRO ook mogelijk worden”, aldus Michiel Meijer, hoofd hypotheken bij ABN AMRO in de uitzending van Radar TV.
Profiteren van lage rente
Door de bijzonder lage hypotheekrente kunnen woningbezitters die nog een hoge hypotheekrente betalen iets doen aan de hoge woonlasten. Via het openbreken van de lopende rentevaste periode zouden deze hypotheekklanten kunnen profiteren van de lagere rente. Banken zijn hiertoe meestal wel bereid, maar ze willen wel een compensatie ontvangen voor de mis te lopen rente-inkomsten. In de huidige praktijk kan dit door de rentevaste periode af te kopen met een boeterente of door het afkopen van de rentevaste periode, waarbij geen boeterente verschuldigd is (=rentemiddeling).
7 geldverstrekkers in Nederland
De tweede mogelijkheid van rentemiddeling is interessant voor woningbezitters met een hoge hypotheekrente die nog meerdere jaren vaststaat. Momenteel bieden slechts 6 van de 27 geldverstrekkers in Nederland rentemiddeling aan. Dit zijn ING, SNS, Regiobank, Obvion, Centraal Beheer en Woonfonds Hypotheken. Daar komt ABN AMRO het komende jaar bij. ”Eind september heeft staatsecretaris Wiebes duidelijkheid gegeven over hoe de belastingdienst omgaat met rentemiddeling, want dat is voor ABN AMRO de belangrijkste reden om het niet aan te bieden. Het was niet duidelijk hoe dat in de belastingaangifte voor klanten uit zou pakken. Sinds dat duidelijk is, zijn wij aan de slag gegaan met welke opties klanten eigenlijk wilden. En in 2016 gaan we beginnen met het aanbieden van rentemiddeling”, zegt Meijer bij Radar TV.
Staatssecretaris biedt markt duidelijkheid
Staatssecretaris Wiebes heeft duidelijk gemaakt dat middels de Fiscale verzamelwet 2015 alle drempels om rentemiddeling aan te bieden per 1 januari 2016 verdwijnen. Daarin is onder andere besloten om de boeterente fiscaal te beschouwen als rente en niet als kosten. Op deze wijze wordt de boete (uitgesmeerd over de looptijd) fiscaal aftrekbaar. Nu zijn de geldverstrekkers aan zet. De verwachting is dat meer geldverstrekkers in 2016 rentemiddeling gaan aanbieden.
Online zelfscan
Meijer legde ook uit hoe ABN AMRO de rentemiddeling gaat toepassen: ”We hebben een iets andere methode gekozen, die denk ik nog simpeler en transparanter is. Als een klant kiest voor rentemiddeling, dan krijgt hij de rente die een nieuwe klant zou krijgen, met daarbovenop een percentage om de boete terug te betalen. Die betaal je maandelijks terug door een kleine renteopslag”. ABN AMRO gaat niet elke klant actief benaderen. ”Het is niet voor elke klant interessant. Wat we gaan doen is een tool aanbieden op internet, zodat klanten zelf kunnen kijken of het passend is. En daarna bij een adviseur een afspraak maken. Ik denk dat we zo trots zijn dat we al onze klanten zullen attenderen dat er een tool is”, vertelt Meijer.