In een interview met RTL Z heeft ECB-directielid Yves Mersch laten weten dat de Europese Centrale Bank werkt aan de ontwikkeling van een systeem waarmee IBAN-rekeningnummers gekoppeld kunnen worden aan 06-nummers en e-mailadressen. Op die manier zouden mensen geld naar elkaar over kunnen maken zonder de IBAN van de begunstigde of zichzelf te hoeven onthouden, deze wordt automatisch ingevuld.
In 2014 is het IBAN-rekeningnummer geïntroduceerd. Deze internationaal overeengekomen wijze van het noteren van bankrekeningnummers was er voor bedoeld om het internationale betalingsverkeer binnen Europa te vereenvoudigen. De nummers werden met die verandering echter een stuk langer, door onder meer de toevoeging van letters voor het land van herkomst, letters voor de naam van de bank, en een extra controlecijfer van twee tekens lang. Veel mensen bleken problemen te hebben met het onthouden van hun verlengde rekeningnummers.
Alias
Ook ECB-directielid Yves Mersch is van mening dat de IBAN-nummers te lang zijn, laat hij weten in een recent interview met RTL Z. Hij vertelt dat de Europese Centrale Bank (ECB) het overmaken van geld eenvoudiger wil maken. “Dat kan door de IBAN aan een zogeheten alias, zoals een telefoonnummer of e-mailadres, te linken”, legt Mersch uit in het interview. Gebruikers van mobiel bankieren apps of de mobiele website van hun bank zouden dan bij het klaarzetten van een overboeking door de contactenlijst in hun telefoon kunnen scrollen en de begunstigde selecteren. Daar wordt dan automatisch de gekoppelde IBAN weergegeven en deze wordt overgenomen in de overboeking.
Mersch benadrukt dat het om een opt-in systeem zal gaan. Mensen kunnen vrijwillig hun e-mailadres en telefoonnummers koppelen aan hun IBAN, maar hoeven dit niet te doen.
Ontwikkeling en obstakels
Mersch vertelt dat de ECB momenteel werkt aan de ontwikkeling van een dergelijk systeem, dat voor heel Europa beschikbaar zal moeten komen. Dus ook bij een overboeking tussen Europeanen uit verschillende landen zou het alias-systeem moeten werken. Hij denkt dat de ontwikkeling nog wel drie jaar kan duren, maar ook eerdere introductie is volgens het directielid niet uitgesloten.
Mersch noemt echter wel een paar belangrijke obstakels die overkomen moeten worden. Hoewel in sommige landen dergelijke systemen al bestaan, zijn er ook EU-lidstaten waar wet- en regelgeving dergelijke koppelingen van IBAN’s niet toestaan. Het zou dus zo kunnen zijn dat voordat het systeem wordt ingevoerd er in bepaalde landen wetswijzigingen doorgevoerd moeten worden. Bovendien zijn er ook technische obstakels en vraagstukken die opgelost moeten worden. Zo noemt Mersch de onduidelijkheid over hoe het systeem werkt wanneer een consument met meerdere IBAN’s maar een telefoonnummer heeft.
Nederlandse grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO zouden positief hebben gereageerd op de plannen van de ECB om het Europese betalingsverkeer te versimpelen, meldt RTL Z.