In het eerste kwartaal van 2016 werd door durfkapitalisten wereldwijd $4,9 miljard geïnvesteerd in FinTech, verspreid over 218 transacties. Dat is aanzienlijk meer dan in de laatste drie maanden van 2015, toen private equity-partijen een totaalbedrag van $1,9 miljard investeerden in 179 transacties. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG en CB Insights.
Technologische innovatie in de financiële sector maakt de afgelopen jaren een flinke vlucht door. De opkomst van FinTech blijft ook onder investeerders niet onopgemerkt – veel van hen willen mee profiteren van de onstuimige groei in de wereldwijde FinTech-sector. Durfinvesteringen in FinTech nemen om die reden ook in hoog tempo toe, met onder meer een verdubbeling van het geïnvesteerde bedrag in 2015 naar een wereldwijd totaal van $13,8 miljard. Dat bleek uit periodiek onderzoek van KPMG en CB Insights.
Uit de meest recente editie van dit onderzoek, getiteld ‘The Pulse of Fintech’, blijkt dat de private equity-partijen wereldwijd hun investeringen in de FinTech-sector alleen maar hebben opgevoerd. In het eerste kwartaal van 2016 hebben zij wereldwijd $4,9 miljard geïnvesteerd in FinTech, verspreid over een totaal van 218 transacties. Dat is circa $3 miljard meer dan het bedrag dat durfkapitalisten in Q4 2015 in FinTech-initiatieven investeerden.
Dat het bedrag zoveel hoger is uitgevallen in de eerste drie maanden van 2015, komt onder meer door een tweetal megainvesteringen met een waarde van meer dan $1 miljard. Het ging hierbij om de investeringen in de Chinese bedrijven JD Finance en Lu.com. “En ook in het tweede kwartaal zal China de boventoon voeren als het gaat om mega-investeringen in fintech”, voorspelt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG. Van Wylick: “In april werd bekend dat het Chinese Ant Financial een investering tegemoet kan zien van maar liefst $4,5 miljard.”
Hoewel andere continenten het met lagere investeringsbedragen moeten doen, dragen ook zij bij aan de forse groei. Op de investeringen van ruim $100 miljoen in Betterment en Oscar Health Insurance na werd er in de Verenigde Staten over het algemeen niet meer dan $25 miljoen in een investering gestoken. In Europa was er een beperkt aantal uitschieters, met $70 miljoen voor Starling (UK), $34 miljoen in Spotcap (Duitsland) en $27 miljoen in het Ierse Future Finance Loan. Wel nam het aantal transacties aanzienlijk toe – van 37 in de laatste drie maanden van 2015 tot 47 in het eerste kwartaal van dit jaar. Van Wylick: “Een signaal dat Europa goed blijft meedoen.”
Hoewel het betalingsverkeer lange tijd een van de belangrijkste segmenten van de FinTech-sectoren vormde, lijk daar volgens het onderzoek nu een eind aan te komen. In Q1 2016 liep het aantal transacties terug van 45 naar 26 – goed voor een bedrag van $315 miljoen. Van Wylick: “In Noord-Amerika lijkt het dat de markt verzadigd aan het raken is. Buiten de Verenigde Staten zien we dat ondernemingen die actief zijn in het betalingsverkeer in staat zijn om investeringen aan te trekken, zoals Adyen in Nederland laat zien.” Ondertussen maakt FinTech in de verzekeringsbranche een opmars, vertelt Van Wylick. “Net als de banken wordt de sector al lange tijd beschouwd als een branche die rijp is voor vernieuwing, ook al staan de bedrijven niet bekend om hun vernieuwende vermogen. In de eerste drie maanden van dit jaar is een aantal verzekeraars in de sector echter actief geworden in het fintech-domein. Zij zijn op zoek naar oplossingen die hen in staat stellen de bedrijfsvoering te verbeteren, de kosten van klantenacquisitie te verlagen en de dienstverlening aan de klant te verbeteren. Innovatie in de verzekeringsbranche wordt de komende maanden dan ook iets om in de gaten te houden.”