Durfinvesteringen Europese FinTech stijgen sterk

25 augustus 2016 Banken.nl 4 min. leestijd

In het tweede kwartaal van 2016 zijn de durfinvesteringen in Europese FinTech-ondernemingen sterk toegenomen. Uit onderzoek van KPMG en CB Insights blijkt dat FinTech-bedrijven tussen begin april en eind juni een bedrag van $369 miljoen aan durfinvesteringen hebben binnengehaald. Vooral in Duitsland lag het totaal geïnvesteerde bedrag hoog, met een waarde van $186 miljoen. Wereldwijd is echter een daling zichtbaar.

Na een forse stijging van de wereldwijde durfinvesteringen in FinTech in het eerste kwartaal van 2016, is in het tweede kwartaal een daling van 49% zichtbaar ten opzichte van Q1 2016. Werd er in het eerste kwartaal een totaal bedrag van $4,9 miljard in FinTech-ondernemingen geïnvesteerd, in het tweede kwartaal kwam het totaal uit op slechts $2,5 miljard. Dat blijkt uit de meest recente versie van het ‘The Pulse of FinTech’-onderzoek, dat KPMG en CB Insights ieder kwartaal uitbrengen. De daling is vooral het gevolg van een aanzienlijke daling in de investeringen in Aziatische FinTech. De technologische bedrijven in Azië haalden in Q2 $772 miljoen op, ten opzichte van bijna $2,7 miljard in Q1 2016.


Europa
Ondanks de wereldwijde daling is er in de Europese durfinvesteringen in FinTech een sterke stijging zichtbaar. In het tweede kwartaal van 2016 werd voor een bedrag van $369 miljoen in Europese FinTech ondernemingen geïnvesteerd, ruim 20% meer dan in de eerste drie maanden van 2016. “Hoewel Europa nog altijd achter loopt op Noord-Amerika en Azië, neemt de aandacht van Europese investeerders voor FinTech duidelijk toe”, constateert Ank van Wylick, Fintech-partner bij KPMG.

Vooral Duitsland draagt bij aan de groei van de durfinvesteringen, met een waarde van $186 miljoen. Deels komt dit door een aantal grote financieringsdeals die afgelopen kwartaal gesloten werden door Duitse FinTech-bedrijven. Zo kon Finanzcheck, een online marktplaats voor consumentenleningen, $46 miljoen tegemoet zien en ontving mobiele bank N26 een bedrag van $40 miljoen.

In het Verenigd Koninkrijk, een leidende markt als het op Europese FinTech aankomt, was echter een daling zichtbaar. Werd er in de eerste drie maanden van 2016 nog $117 miljoen geïnvesteerd, in Q2 daalde dit bedrag naar $102 miljoen. Van Wylick: “Hoewel de cijfers dat niet direct aantonen, maken veel investeerders zich duidelijk zorgen over de gevolgen van Brexit. In het tweede kwartaal zien we een duidelijke vertraging in de Britse investeringen in FinTech.” Toch is het niet haar verwachting dat het land zijn leidende positie snel zal opgeven. “Niet alleen regels die de Britten hanteren als het om FinTech investeringen gaat maken dat duidelijk. Ook de recente afspraken met Singapore die het voor Britse FinTech bedrijven makkelijker maken om in dat land actief te worden, tonen aan dat het Verenigd Koninkrijk vasthoudt aan de verdere ontwikkeling van haar toch al sterke FinTech ecosysteem”, stelt zij.


Een andere opvallende ontwikkeling in de Europese FinTech-sector is dat de rol van private equity partijen krimpt. “Gezien de onzekere marktomstandigheden worden durfinvesteerders duidelijk voorzichtiger en richten zij zich vooral op FinTech bedrijven die beschikken over een gedegen businessmodel en de nodige ervaring”, vertelt Van Wylick. De ruimte in de markt wordt opgevuld door investeerders vanuit het bedrijfsleven. “Financiële instellingen in Europa krijgen steeds meer oog voor de mogelijkheden en de waarde die FinTech heeft. Europese ondernemingen nemen inmiddels ruim 30% van de investeringen voor hun rekening. Vorig jaar was dit nog 25%. Deze ontwikkeling zal de komende maanden doorzetten”, aldus Van Wylick.

InsurTech
Een nieuwe trend die steeds meer belangstelling krijgt van investeerders is de opkomst van ‘InsurTech’. InsurTech betreft de FinTech-ondernemingen die zich bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor de verzekeringssector. Van Wylick: “Vorig jaar zagen we de eerste bewegingen in deze markt en werd voor een totaal bedrag van $2,5 miljard in deze sector geïnvesteerd. Halverwege 2016 tellen we 47 transacties met een totale waarde van $1 miljard en zien we dat een groot aantal traditionele verzekeraars inmiddels hun eigen risicokapitaalfondsen opbouwen om te kunnen investeren in InsurTech bedrijven.” Vooral in de Verenigde Staten is de sector in opkomst. “Op dit moment vindt zo’n 60% van alle durfkapitaalinvesteringen in deze sector plaats in de Verenigde Staten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk”, sluit de KPMG-partner af.