LIBOR staat voor London Inter-Bank Offered Rate en is de rente die banken elkaar onderling in rekening brengen voor leningen. De LIBOR wordt meerdere keren op de dag berekend en wordt door de British Bankers' Association (BBA) gepubliceerd. Om de LIBOR vast te stellen geeft een panel van banken dagelijks de rente door die zij betalen voor hun leningen bij andere banken.
De LIBOR is een belangrijke indicator voor het vertrouwen in het financiële systeem omdat de LIBOR het onderling vertrouwen van banken weerspiegelt en de vraag naar en aanbod van geld weergeeft. Daarnaast zijn tal van financiële producten zoals hypotheken gebaseerd op de LIBOR rente.
Op het hoogtepunt van de financiële crisis in het najaar van 2007 zijn veel banken gestopt om elkaar krediet te verstrekken. De onzekerheid over de financiële gezondheid van banken was te groot.
In 2011 bleek dat er jarenlang door banken is gefraudeerd met de LIBOR rente. Een aantal banken hield de LIBOR kunstmatig laag of juist hoog met als doel om als bank niet kwetsbaar over te komen of om winsten te genereren. Deze fraude staat bekend als het LIBOR-schandaal.
Een ander Europees rentepercentage is de Euro Interbank Offered Rate (EURIBOR).