Een carrière in consultancy wordt doorgaans geprezen voor de sterk uitdagende omgeving die het representeert, projecten met hoge impact, het werken in teams, een steile leercurve over verschillende sectoren en dienstverleningsgebieden en competitieve financiële voordelen. Maar werken in de consultancy heeft tegelijkertijd ook zijn nadeel: hoge eisen van partners en klantaandeelhouders, zo nu en dan lange uren, veel (internationale) reizen en een sterk competitieve ‘erin-of-eruit’ cultuur.
Voor afgestudeerden of professionals die een carrière in het consultancyvak ambiëren, presenteert Consultancy.nl een overzicht van een aantal gebieden die het leven van een consultant vormgeven:
Activiteiten en taken
Hoe ziet een dag van een consultant eruit? En met welke hoofdactiviteiten houdt hij zich bezig? In essentie heeft een consultant twee werkgebieden: klantactiviteiten (bijv. projecten) en interne activiteiten (bijv. bijdragen aan interne doelen). Als consultants hoger opklimmen in de ladder verandert de aard van hun activiteiten. Vanuit klantperspectief verschuift de focus van leveren naar projectmanagement, terwijl vanuit een intern perspectief de focus naar klantacquisitie verschuift en interne management. Zie ook ‘Wat doen consultants?’ voor details.
Klantbetrokkenheid
Zoals hierboven genoemd werd spenderen consultant het overgrote deel van hun tijd aan het werken voor klanten. Op junior niveaus neemt het werken voor klanten 70% tot 85% van hun beschikbare tijd in, en op meer senior niveaus zakt dit percentage naar minder dan 40%. De aard van klantprojecten, ook bekend als engagementen, kan significant verschillen, afhankelijk van het soort project (advisering versus implementatie), het soort aanbod, de rol van de consultantteam en de overeenkomst die met klanten gemaakt is (bijv. wanneer iets overgegeven moet worden aan klantteams).
Balans tussen werk en leven
Het consultantsberoep heeft de afgelopen jaren een beruchte track record opgebouwd voor de lange werkuren. In praktijk zit er zeker waarheid in dit verhaal – consultancy is geen typische 9 tot 5 baan – echter verschillen de exacte werkuren afhankelijk van het marktsegment, projecttype en rol. Een enquête die onlangs gehouden werd onder meer dan 700 management consultants in Nederland onthult dat 77% van de consultants meer uren werkt dan in hun contract staan, gemiddeld 9 ‘extra’ uren per consultant per week. Twee ander trends die te onderscheiden zijn: mannelijke consultants werken langere uren en het aantal uren overwerk neemt substantieel toe in strategy consulting.
Salarissen en arbeidsvoorwaarden
Een baan in management consulting betaalt goed. Salarissen variëren van??? voor junior consultants ??? voor partners. Ook zijn de secundaire voordelen bekend om competitief en niet-financiële prikkels worden steeds meer geïntegreerd in het totale beloningspakket van bedrijven. Bekijk de sectie ‘Arbeidsvoorwaarden’ voor meer gedetailleerde informatie.
Persoonlijke ontwikkeling
Werken in consultancy biedt in vergelijking met andere industrieën grote mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling. Ten eerste werken consultants in een intellectueel uitdagende omgeving, vanwege de verscheidenheid aan projecten (industrie/dienstenaanbod) en het feit dat een (erg) hoog percentage van collega’s en klanten hoger opgeleid zijn. Ten tweede; ook vanuit een perspectief van people management skills biedt consultancy een aantrekkelijke leerervaring – consultants werken in teams en met een grote groep aandeelhouders, welke in het geval van kanten vaak veranderen. Consultants leren daarom te werken met mensen en om te gaan met gevoelige situaties, waardoor zij een solide soft skillset opbouwen.
Een ander aspect van persoonlijke ontwikkeling ligt in de trainingsmogelijkheden. Voornamelijk in de lagere rangen ontwikkelingen adviesbureaus uitgewerkte trainingsschema’s om de skills en capaciteiten van hun consultants op te bouwen. De topbedrijven in de markt bieden hun consultants ook de mogelijkheid om na 3-5 jaar een MBA te volgen op een leidende business school. Vanwege het belang van kennis over consultancy, blijft professionele ontwikkeling een belangrijk element van persoonlijke ontwikkelingsplannen door de carrière van een consultant heen.
Toekomstige carrièremogelijkheden
Diverse onderzoeken uitgevoerd in de afgelopen jaren hebben uitgewezen dat een carrière in consultancy een positief effect heeft op toekomstige carrièremogelijkheden. Dit kan volgens de onderzoekers toegeschreven worden aan het feit dat consultants bepaalde management en functionele kennis ontwikkelen, alsook waardevolle ervaring opdoen op het gebied van persoonlijke skills. Acht gebieden komen veelvuldig naar voren als typische consultancyvaardigheden:
Functionele kennis
- Analytisch en gestructureerd denken
- Kennis van verschillende velden/disciplines
- Kennis van verschillende industrieën en markten
- Up-to-date/best in class kennis
Persoonlijke vaardigheden
- Management skills
- Werken in (grote) teams
- Cultureel bewustzijn en ervaring
- Omgaan met druk en onzekerheid
In hoeverre een consultant deze vaardigheden opbouwt is afhankelijk van verschillende elementen, maar over het geheel gezien hebben consultants die lang genoeg binnen de consultancy gewerkt hebben zich in deze gebieden onderscheiden. Als gevolg van deze mix van functionele ene persoonlijke vaardigheden worden consultants in het algemeen als aantrekkelijke werknemers gezien door zowel private als publieke sector organisaties. Ervaren consultants die de adviesindustrie verlaten komen vaak in een management positie terecht, terwijl ‘hoogvliegers’ meestal een senior management of zelfs executive rol aannemen na de consultancy.
Zo heeft bijvoorbeeld alleen al McKinsey & Company meer dan 150 alumni die momenteel als CEO leiding geven aan een bedrijf met een omzet van meer dan $1 miljard. Ook al is CEO worden van een grote corporatie geen realistisch doel voor alle consultants, kan succesvolle ervaring in de consultancyindustrie zeker voordeel hebben voor iemands toekomst. En in Nederland behoort consultancy jaarlijks tot een van de de hofleveranciers voor de verschillende rankings van topmanagers en executives die ons land telt.