BIS: Centrale banken moeten steunbeleid afbouwen
De BIS (Bank for International Settlements, beter bekend als ‘bank der centrale banken’) vindt dat de centrale banken hun stimuleringsbeleid moeten afbouwen. Met hun huidige beleid houden zij de structurele hervormingen van de economie tegen. De BIS dringt daarom in hun jaarverslag aan op een ‘normalisering’ van het beleid van centrale banken.
Stimuleren groei geen verantwoordelijkheid centrale bank
Volgens de BIS hebben de centrale banken nu voldoende gedaan om de economie te stimuleren. Centrale banken hebben het ineenstorten van het financiële systeem weten te voorkomen. Zij hebben de rentes historisch laag gehouden en met hun opkoopprogramma's is hun balanstotaal verdubbeld. Met deze maatregelen is tijd gekocht voor de private en publieke sector om financieel orde op zaken te stellen. Het is nu aan deze partijen om hervormingen door te voeren en de groei te stimuleren, stelt topman Stephen Cecchetti in de toelichting op de jaarcijfers.
Huidige stimuleringsbeleid beperkt de urgentie om te veranderen
Het huidige stimuleringsbeleid van de centrale banken beperkt de noodzaak voor structurele hervormingen. Het is momenteel immers goedkoper en eenvoudiger om financiële gaten te dichten met een extra lening dan met het doorvoeren van een structurele hervorming.
Het stimuleringsbeleid van de centrale banken brengt daarnaast andere risico's met zich mee. De wereldwijde schulden zijn toegenomen en de financiële markten zijn in hoge mate afhankelijk geraakt van monetaire liquiditeitsinjecties. Daarnaast is een kapitaalvlucht naar sterk groeiende economieën mogelijk met een oneven economisch herstel tot gevolg.
Afbouw steunbeleid leidt tot negatief sentiment op markt
De BIS waarschuwt dat verstoringen van de financiële markten kunnen optreden als centrale banken hun steunbeleid gaan afbouwen. De stevige verliezen op de beurzen naar aanleiding van de aankondiging van Fed-voorzitter Ben Bernanke het steunbeleid mogelijk dit jaar af te bouwen is hier een voorbeeld van.