Familiebedrijven zetten banken steeds vaker buitenspel

13 september 2013 Banken.nl

Veel familiebedrijven zetten voor financiering de bank buitenspel. Slechts 50% van deze grote groep wendt zich tot de bank voor kredietoplossingen, terwijl 57% bijstort vanuit privé en maar liefst 71% private investeerders en andere alternatieve financieringsbronnen raadpleegt. Dat meldt familiebedrijvenplatform Fambizz.nl. Deze resultaten komen voort uit een marktanalyse onder accountantskantoren door Fambizz.nl.

Zoals bekend klaagt het MKB al jaren hevig over de geringe kredietmogelijkheden bij de banken. Uit de marktanalyse die Fambizz.nl deed blijkt dat familiebedrijven hun eigen plan trekken en de bank passeren. Niet alleen leunen zij op familiekapitaal (57%), ook staan zij steeds meer open voor investeringsmaatschappijen (14%), informal investors (21%) en andere alternatieve partijen (36%). “Familiebedrijven profiteren nog altijd van de financiële buffer die ze de afgelopen decennia hebben aangelegd, al dan niet in privé”, zegt Dennis Mentink, oprichter van Fambizz.nl. “Bij de bedrijfsoverdracht is soms extra geld nodig en daarvoor bieden private investeerders steeds vaker uitkomst”

Family-business

Uit de marktanalyse blijkt ook dat 66% van de ondervraagden aangeeft dat familiebedrijven meer open staan voor externe bestuurders dan tien jaar geleden. “Idealiter kiest een familiebedrijf iemand uit haar eigen gelederen, maar het wordt steeds lastiger om een geschikte opvolger te vinden, omdat jongeren niet altijd staan te springen om in het familiebedrijf te komen werken. Daarom richten zij de blik steeds meer naar buiten”, aldus Mentink.

Uit Nyenrode-onderzoek komt naar voren dat 75% van de familie-ondernemers tijdens het opvolgingsproces gebruik maakt van een accountant. Deze adviseur dient ook verstand te hebben van de dynamiek van familiebedrijven. Een dynamiek waar familie, bedrijf en eigendom soms door elkaar heen lopen. Dat stelt Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht aan Nyenrode Business Universiteit. Soms moet de accountant ook financiers overtuigen, stelt Dirk ter Harmsel, plaatsvervangend voorzitter van Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). “Dat zijn niet alleen bankiers, maar anno nu soms ook andere partijen.

Denk aan private equity of crowdfunding”. Wat betreft de overdracht: daar is meer tijd voor nodig. “De veranderende marktomstandigheden maken de selectie van de opvolger nog ingewikkelder: Is de boogde opvolger wel in staat om de onderneming goed te leiden? Moet de opvolger altijd binnen de familie gevonden worden, of kun je beter een bestuurder van buiten aantrekken?”, illustreert Ter Harmsel de vragen die ondernemers zichzelf stellen.