Grote drugs en seksrel rondom Britse ex topbankier

09 december 2013 Banken.nl 3 min. leestijd

Er is recentelijk grote ophef ontstaan in de Britse bankensector nadat bekend is geworden dat Paul Flowers, voormalig chairman van de Co-op Bank, harddrugs gebruikt en had ingeslagen. Verder kwam een SMS boven water waarin Flowers een vriend uitnodigt voor een homo-orgie van twee dagen, waarbij drugs gebruikt zou worden.

Co-op Bank

Afgelopen zomer moest Paul Flowers zijn functie als chairman bij de Co-op bank opzeggen. Hij stond al langere tijd flink onder druk voor de immense verliezen (£700 miljoen) die de bank leed en de enorme schulden van de bank (ongeveer £1,5 miljard). Die schulden waren ontstaan doordat groeiprojecten van de Co-op bank compleet waren geflopt. De bank was hierdoor onder andere gedwongen om meerderheidsbelangen aan crediteuren te verkopen, geleid door twee hedgefondsen in de VS. Met het oog op de gebeurtenissen heerst er forse kritiek op de voormalige* toezichthouder Financial Services Authority (FSA), die in de periode 2001-2013 toezicht hield op de Britse financiële markt. De FSA had in de afgelopen jaren meerdere keren contact met Flowers, zowel toen deze commissaris werd bij de Co-op bank in 2009, als toen hij voorzitter werd in 2010. De FSA had volgens critici moeten inzien wat voor persoonlijkheid Flowers was.

Drugs en seks

Eind november kwam ex- Co-op chairman Flowers namelijk op een schokkende manier in het nieuws. Op een video was te zien dat Flowers harddrugs kocht van een dealer in Leeds, ogenschijnlijk in de tijd dat hij nog werkzaam was voor de bank. Hij zou crystal meth, crack cocaïne and ketamine hebben ingeslagen. Ook werd middels een uitgelekt smsje bekend dat Flowers een vriend had uitgenodigd voor een homoseksuele seksorgie, waarbij ook drugs gebruikt zouden worden.

Drugs en seksrel rondom Britse ex topbankier

Flowers heeft zich inmiddels voor zijn gedrag verontschuldigd en zei: “Op het laagste punt in deze verschrikkelijke periode deed ik dingen die stom en fout waren”. Flowers zou zijn gedrag o.a. wijten aan de enorme druk die op zijn schouders lag door het bijna omvallen van de Co-op Bank. Ook zou het overlijden van een familielid een rol hebben gespeeld in zijn buitensporige gedrag.

Kerkleider

Naast zijn werkzaamheden in de afgelopen jaren bij de Co-op Bank was Flowers ook een methodistische dominee bij de Wibsey kerk vlakbij zijn woonplaats Bradford in West Yorkshire. In de kerkelijke kringen werd met weerzin gereageerd op de onthullingen van Flowers. Hij is per direct geschorst, zolang het politieonderzoek, dat inmiddels is gestart, loopt.

Consequenties voor Co-op

Na alle onthullingen nemen ook de consequenties voor de Co-op Bank zichtbare vormen aan. Zo trok de huidige Co-op Group chairman Len Wardle zich per direct terug, Hij gaf aan dat het schandaal rondom Paul Flowers te veel vragen opwierp voor zowel de bank als de gehele Co-op groep. Aangezien Wardle de raad leidde die Paul Flowers destijds als chairman aanstelde stelt hij dat zijn huidige terugtreden de juiste keuze is. Len Wardle is inmiddels opgevolgd door Ursula Lidbetter, die daarvoor de functie van deputy-chairwoman bekleedde.

* Dit jaar herstructureerde de Britse overheid financieel toezicht en schafte de FSA af. De FSA zou met het oog op de financiële sector gefaald hebben als toezichthouder sinds het uitbreken van de crisis.