Belgische banken vrezen gevolgen nieuwe bankenwet

24 december 2013 Banken.nl

Afgelopen vrijdag noemde de Belgische premier Elio di Rupo het de belangrijkste hervorming van de bankensector in twintig jaar. Belgische banken zijn echter minder content met de komst van de nieuwe bankenwet* in het land. De vrees bestaat nu dat de Belgische sector niet meer kan concurreren met buitenlandse banken die in België actief zijn. Met als gevolg dat Belgische banken veel klanten kwijt zullen raken.

Febelfin: Bankenwet leidt tot het verlies aan klanten

Het ontwerp van de nieuwe bankenwet, die vrijdag werd goedgekeurd, zal enkel gaan gelden voor banken die een rechtspersoon in België hebben. Dat zijn naast de traditionele banken bijvoorbeeld ook BNP Paribas Fortis en ING. Volgens de Belgische bankenfederatie Febelfin zal dit een catastrofale uitwerking hebben op Belgische banken, die klanten voor hun neus weggekaapt zullen zien worden.  Buitenlandse banken op Belgische bodem, zoals Deutsche Bank, omzeilen namelijk de wet en kunnen volgens de bankenfederatie flink profiteren. 

Belgische banken vrezen gevolgen nieuwe bankenwet

De universele bank blijft gehandhaafd

Het model van de universele bank in de nieuwe wet blijft gehandhaafd. De spaar- en zakenbanken worden zodoende niet opgesplitst, waardoor zij nog steeds aan trading voor hun cliënten kunnen doen in het kader van de normale bankwerking. Volgens de Belgische regering blijft de wet hiermee ‘binnen het Europese verhaal’. Diverse politieke partijen hebben forse kritiek geuit op de nieuwe bankenwet. Het Vlaams-nationalistische N-VA noemt het ‘een gemiste kans voor de spaarder’, terwijl de Groenen spreken van ‘kiemen van de volgende crisis’.  

België en Nederland nemen heft in eigen hand

Bij monde van bankier Rodolphe de Pierpont pleitte Febelfin eerder nog voor een debat op Europees niveau. Op dit vlak wil de hervorming van de bankenstructuur echter niet vlotten. Europees Commissaris voor de Interne Markt, Michel Barnier, werkt al lang aan een hervorming van de Europese structuur, maar deze wordt keer op keer uitgesteld. Als reactie besloten lidstaten, waaronder België, het heft in eigen hand te nemen.

In Nederland heeft minister Dijsselbloem ook het heft in eigen hand genomen door een wetvoorstel te presenteren voor een aangescherpt beloningsbeleid. Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is de introductie van een bonusplafond. Voor iedereen die werkzaam is in de Nederlandse financiële sector wordt een eventuele bonus per 2015 gemaximeerd op 20% van de vaste beloning. Met deze wet krijgt Nederland het strengste bonusbeleid van Europa. De nieuwe wet krijgt forse kritiek en niet alleen van banken.  Ook grote beleggers (Eumedion, de vereniging voor institutionele beleggers) en werkgeversorganisatie VNO-NCW voelen niets voor een bonusplafond dat een ongelijk speelveld creëert.

*De Belgische bankenwet moet het vertrouwen in de bankensector herstellen door de speculatieve activiteiten van banken te beperken, de bonussen van bankiers te beperken (variabele deel mag niet hoger zijn dan 1x het vaste salaris) en door strengere fiscale regels voor de Belgische spaarboekjes.