13de maand? Sparen, schulden aflossen of uitgeven

27 december 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Veel mensen krijgen in december een fijn financieel extraatje in de vorm van een dertiende maand. En omdat december traditioneel een dure maand is, is dat geen overbodige luxe. Of toch wel, en heb je het geld niet echt nodig? Heb je ook een dertiende maand ontvangen en weet je niet wat je ermee gaat doen? Denk er dan toch even goed over na. Als je het geld niet direct gaat uitgeven, verdwijnt het van je betaalrekening voordat je er erg in hebt. En dat is natuurlijk zonde. MoneYou heeft een aantal tips.  

Voor velen is de 13e maand best hard nodig. Je komt er de dure decembermaand makkelijker mee door. Sinterklaas en Kerst vragen best veel van de gemiddelde portemonnee. We kopen cadeautjes voor elkaar en als het om eten gaat, zijn we vaak wat minder kritisch als het gaat om prijs en hoeveelheid. Je kunt ook een beetje zuinig aan doen om toch een leuk extraatje over te houden. Wat ga je dan met dat geld doen?

13de maand? Sparen, schulden aflossen of uitgeven

Investering in je woning
Je kunt je geld bijvoorbeeld gebruiken voor gezellige spullen in je huis. Maar er is ook een andere manier om het geld in je huis te steken. Heb je een koopwoning? Dan is het best interessant om extra af te lossen op je hypotheek . Of als je andere leningen of schulden hebt, kun je je 13e maand daaraan besteden. De rente op een lening is behoorlijk hoger dan de rente die je krijgt op een spaarrekening. Het aflossen van schulden of leningen levert dus eigenlijk meer op dan wanneer je het op een spaarrekening zet.

Onvoorziene uitgaven opvangen
De spaarrente staat bijzonder laag. Toch zetten veel mensen extra inkomsten graag op een spaarrekening. Het is namelijk handig om geld achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven. Vooral de auto en de wasmachine zijn de meest genoemd zaken die mensen graag direct vervangen als deze stuk gaan. Maar hoe laat je je spaargeld groeien zonder dat je er noemenswaardige rente op krijgt? Als je een beetje slim spaart kun je je spaargeld echt nog wel een impuls geven.

Doelsparen
Bij verschillende banken waaronder MoneYou kun je bijvoorbeeld Doelsparen. Dat is handig als je weet voor welk doel je spaart. Bijvoorbeeld voor een keuken, een auto, of een vakantie. Met Doelsparen spreek je met jezelf een streefbedrag af en hoeveel je hiervoor maandelijks opzij wilt zetten. Het voordeel van Doelsparen is dat je weet waarvoor je spaart, en dat is en grote stimulans om je spaardoel snel te bereiken. Dat gaat meestal sneller dan wanneer je gewoon ‘zomaar’ wat geld opzij zet. Heb je al een spaarrekening bij MoneYou? Dan kun je er direct mee aan de slag.

Sparen in een deposito
Je kunt ook sparen in een deposito. In een deposito spaar je met een vaste rente. Met depositosparen weet je zeker dat de rente niet daalt in de periode dat je je geld vastzet. Hoe lang je dat doet, kies je helemaal zelf.