MoneYou: 77% spaart voor hun kinderen

16 mei 2017 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De meeste ouders sparen voor hun kind of kinderen, jij ook? Wellicht hadden je ouders zelfs ook al een spaarpotje voor jou klaarstaan. 77% van de ouders met kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud heeft een spaarrekening voor zijn kind*. Waarom is dat handig? Dat vertelt MoneYou je in dit artikel.

De kosten dubbel en dwars waard

De toekomst kun je niet voorspellen. Je weet nooit zeker wat je kinderen later gaan doen of hoeveel je later zelf gaat verdienen om je kinderen te ondersteunen. Maar van één ding kun je zeker zijn: je gaat veel geld uitgeven voor je kind. Met alle liefde en plezier natuurlijk, het is het dubbel en dwars waard. Maar hoe dan ook, kinderen kosten je veel geld. En niet enkel voor een paar jaar, maar lange tijd. Vanaf de geboorte totdat je kind op eigen benen staat, betaal je voor hem of haar. Soms wat meer, soms wat minder.

De babyjaren zijn prijzig, daarna wordt het goedkoper

In de eerste jaren van de kleine betaal je wat meer. Voor een eerste baby moet je veel aanschaffen. Met name die kosten wegen zwaar door. Voor de baby-uitzet betaal je al snel zo’n €650,-. En daar komen nog de buggy, de kinderwagen, een kinderstoel en nog veel meer bij. En wat te denken van de luiers (toch al €28,50 per maand). En dan gaat de kleine misschien ook nog naar de kinderopvang, hetgeen ook een forse kostenpost is. Gelukkig wordt het op de basisschool een stuk goedkoper. Buiten een ouderbijdrage betaal je voor de basisschool namelijk niets. Nou ja, misschien betaal je voor de buitenschoolse opvang of voor een schoolreisje, maar dat is minder vergeleken met het kinderdagverblijf en de middelbare school.
MoneYou: 77% spaart voor hun kinderen. Jij ook?

Studeren wordt steeds duurder

Na de basisschool, dan begint het pas. De middelbare school. Trek je portemonnee maar open. Niet zozeer voor de school of de boeken, maar vooral voor andere zaken. Uit onderzoek blijkt dat een middelbare school €555,- per jaar kost. En daar komen nog zo’n €105,- aan extra kosten bij. Tijdens deze belangrijke tijd in de ontwikkeling van je kind moet je daarnaast nog nadenken over zakgeld, kledinggeld en een mobieltje.

En dan de studie. Een mooie stap voor jou en je kind, maar wel een kostbare. Vooral als hij of zij op kamers gaat. Van zijn/haar beurs alleen kan er niet geleefd worden. Volgens studentenorganisatie ISO nemen de kosten voor studeren weer flink toe. Zowel het collegegeld als de kamerhuur stijgen. Natuurlijk scheelt het bijbaantje wel wat, maar houd er maar rekening mee dat je iets gaat betalen. Uit onderzoek komt naar voren dat over 10 jaar de kosten van de gemiddelde kamerhuur en collegegeld bij 5 jaar studeren meer dan €40.000,- zullen zijn.

Begin tijdig met doelsparen

Al met al forse bedragen, die de meeste mensen niet zomaar in één keer kunnen betalen. Daarom is het goed om ervoor te sparen. Zo vroeg mogelijk. Al vanaf het moment dat jullie een kind verwachten, kun je gaan sparen voor de verschillende fases. Al is het maar een paar tientjes per maand, alles telt mee. Als je een spaarrekening opent bij bijvoorbeeld MoneYou kun je gaan sparen voor een concreet doel. Aan dit doel kun je dan een naam en foto toevoegen. In totaal kun je 5 gratis rekeningen openen. Je zou bijvoorbeeld voor elke leeftijdsfase zo’n rekening kunnen openen: voor de eerste jaren van het kind, de middelbareschooltijd en de studietijd.

Tastbaar en persoonlijk sparen

Ga je sparen voor verschillende doelen, dan kun je bij elk doel aangeven wat het eindbedrag moet worden en hoe lang je wilt sparen. Voor de eerste jaren van je kind kun je niet zo lang sparen, maar je kunt er wel voor kiezen om steeds een substantieel bedrag te storten. Voor de middelbare school spaar je wat minder per maand, maar wel wat langer. Voor de studie nog wat minder per maand misschien, maar daar heb je wel nog langer de tijd voor. Iedere spaarrekening kun je de naam geven van het doel. En die dan personaliseren met een afbeelding van je kind. Want als je via een Sparen App of op je Persoonlijke Pagina steeds dat mooie koppie van je kleintje ziet met daarbij het doelbedrag, wil je daar toch wel heel graag voor sparen. Dan is het tastbaar en persoonlijk.  En dat kan je dan weer helpen bij het opbrengen van de discipline om te sparen. Voor zijn of haar toekomst. En voor jouw eigen nachtrust uiteraard.

* Nibud Kinderonderzoek.