Millennials sparen €246 per maand en staan niet vaak rood

22 mei 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Een grote meerderheid van de millennials in Nederland spaart maandelijks. Dat blijkt uit recent onderzoek van Moneyou. Gemiddeld schrijven millennials €246 per maand bij op hun spaarrekening. Verder staan ze niet vaak rood, wordt ook het vakantiegeld vaak aangewend om te sparen en haalt een meerderheid zijn geld van de bank in het geval van een negatieve spaarrente.

Uit onderzoek van Nibud bleek in 2016 dat 39% van de Nederlandse beroepsbevolking hun vakantiegeld gebruikt om te sparen. Moneyou vroeg zich af hoe de jongere werkende bevolking tegen sparen aankijkt, en besloot daarom op onderzoek uit te gaan. De online aanbieder van bankproducten heeft daarop ruim 1.000 Nederlanders tussen de 18 en 35 jaar – de zogeheten millennials – gevraagd naar hun spaargedrag en welke rol hun vakantiegeld daarbij speelt. 

Uit het onderzoek blijkt dat bijna zeven van de tien (66%) van de millennials zijn vakantiegeld in zijn geheel of gedeeltelijk op een spaarrekening zet. Vooral in Friesland zijn millennials spaarlustig als het aankomt op hun vakantiegeld – maar liefst 82% van de Friese respondenten zet ten minste een deel van zijn vakantiegeld opzij voor later. In Flevoland gebruiken de millennials hun vakantiegeld liever dan dat zij dit opsparen – met 44% die tenminste een deel op zijn of haar spaarrekening stort is Flevoland de provincie waar sparen met vakantiegeld het minst populair is.

Meerderheid millennials spaart in 2016 meer dan in 2015

Top 5 spaardoelen

Gevraagd naar hun spaardoelen, geeft 59% van de respondenten aan een buffer te willen opbouwen om financiële tegenslagen te kunnen opvangen. Daarmee is het opbouwen van een buffer het populairste spaardoel onder millennials. 46% geeft daarbij aan nog niet de gewenste buffer te hebben bereikt en 59% vindt dan ook dat hij of zij eigenlijk meer zou moeten sparen.

Het spaardoel dat daarna het belangrijkst wordt gevonden is de aankoop van een huis of ander onroerend goed met 57,3% van de respondenten, op de voet gevolgd door een vakantie of verre reis (57,1%). De top vijf belangrijkste spaardoelen wordt gesloten door de aanschaf of het onderhoud van een auto (40%) en consumentenelektronica (23%). 

Rood staan

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat millennials over het algemeen voorkomen dat zij rood komen te staan. Slechts 21% staat vaker dan één keer per jaar rood op zijn of haar bankrekening. Opnieuw zijn het de Friezen die het verstandigst met hun geld omgaan – in Friesland heeft maar 15% van de respondenten meer dan een keer per jaar rode cijfers op zijn of haar bankrekening.

Wat verder opvalt, is dat het vooral de oudere millennials zijn die vaker rood staan. Staat van de respondenten tussen de 18 en 23 jaar slechts 14% meer dan één keer per jaar rood, voor de respondenten tussen de 24 en 29 en tussen de 30 en 35 jaar is dit respectievelijk 20% en 28%.

Negatieve rente

Als de spaarrente bij hun bank negatief wordt, geeft 58% van de respondenten aan zijn of haar spaargeld van de bank te zullen halen. Ondanks de historisch lage spaarrente is 58% wel meer gaan sparen in 2016 dan het jaar daarvoor. In totaal sparen de millennials in Nederland €246 per maand, over het hele jaar genomen. 

Maar als de rente negatief wordt, zal dus een groot deel van hen stoppen met sparen via een spaarrekening. Wat het alternatief zal worden voor sparen is voor velen nog onduidelijk, aangezien slechts 29% aangeeft goed bekend te zijn met andere manieren om rendement uit hun spaargeld te halen.