Nationale Nederlanden: wonen in grote steden niet populair

27 november 2018 Banken.nl 3 min. leestijd

Woningbezitters en huurders voelen er weinig voor om op zoek te gaan naar een woning in één van de grote steden in de Randstad. Slechts 10% van hen heeft als voorkeur om in een stad als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht te wonen. 

In opdracht van Nationale-Nederlanden heeft onderzoeksbureau DirectResearch onderzoek gedaan naar de woontevredenheid van Nederlanders. Aan het onderzoek hebben 1014 deelnemers meegedaan. Het onderzoek is in oktober 2018 uitgevoerd. Belangrijkste bevinding van de onderzoekers is de duidelijke populariteit van het wonen in dorpen (8%) en kleine, middelgrote steden (respectievelijk 24% en 23%), die door de respondenten is uitgesproken. Volgens Monique Sueters, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden, is het goed te begrijpen dat mensen graag uitwijken naar kleinere gemeenten: “het aanbod van huur- en koopwoningen in de grote steden zeer beperkt en wat er te koop staat is voor veel woningzoekende mensen moeilijk te betalen”, legt ze uit.

Wonen in grote steden is niet zo populair onder Nederlanders

Huurders vs. woningeigenaren

Opmerkelijk is dat huiseigenaren en huurders het enkel met elkaar eens zijn over hun voorkeur voor kleinere gemeenten, schrijven de onderzoekers. Kijkend naar de tevredenheid over de huidige woonsituatie zijn er wel verschillen zichtbaar. Zo is het percentage huurders dat zeer tevreden is over zijn woonsituatie slechts 44%, terwijl dit bij de woningeigenaren 69% is. Tegelijkertijd besteden huurders een groter deel van hun inkomen aan woonlasten dan woningeigenaren. Meer dan de helft van de huurders (55%) geeft meer dan 30% van hun netto-inkomen uit aan woonlasten, bij huizenbezitters is dit een kwart (24%).

woondoelen nederland

De bevindingen in het onderzoek vinden plaats in een tijd waarin de woningmarkt momenteel behoorlijk overspannen te noemen is. Het vinden en het kunnen financieren van een koophuis is voor mensen een enorme uitdaging. 62% van de huurders heeft weinig vertrouwen in het vinden van een geschikte koopwoning en daarbovenop zijn de vraagprijzen exorbitant hoog, vindt 73% van de respondenten. 53% van de huurders stelt dat er te weinig geschikt aanbod beschikbaar is. Voor veel huurders is bovendien het vinden van een  geschikte financiering een grote drempel. Ongeveer een vijfde van de huurders (19%) die een woning willen aanschaffen, verwacht de hypotheek rond te kunnen krijgen, tegenover ruim de helft (53%) van huiseigenaren, mede omdat sommigen van hen gebruik denken te kunnen maken van hun overwaarde.

In de markt is er dan ook behoefte aan hypotheken op maat, zo menen zes op de tien respondenten. Zo geeft een Nederlander aan: “Een hypotheek moet toegespitst zijn op de persoon, het is niet one-size-fits-all.” Ook Sueters ziet deze vraag opkomen: “We zien steeds vaker mensen zonder een vast arbeidscontract, met een flexibel inkomen, maar ook expats die in Nederland een huis willen kopen. Ook zijn er meer verschillen in woonwensen, zoals ouderen die kleiner willen wonen of juist hun bestaande woning toekomstbestendig willen maken. Het is belangrijk dat hier aandacht voor is.”