ING richt analytics-academie voor eigen medewerkers op

22 januari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Medewerkers van ING kunnen binnen afzienbare tijd binnen de eigen bank cursussen en opleidingen volgen op het gebied van data analytics. Daarmee wil de bank ook in de breedte meer datagedreven gaan werken. De interne academie is vooral gericht op medewerkers die van huis uit geen data-analist zijn.

“Data is vandaag de dag gewoon currency, net als geld. En zo moet je het ook behandelen.” Zo sprak Robert Bark van Accenture Financial Services onlangs in een gesprek met Banken.nl. Met kwalitatieve data kunnen bedrijven zowel de eigen processen verbeteren als de klantwens beter doorgronden. Het is dan ook geen verrassing dat data science momenteel veel aandacht krijgt van beleidsmakers. ING heeft momenteel zo’n tachtig dataprofessionals in dienst, die zich vooral richten op AI-oplossingen. De oranje bank zet met een interne analytics-academie echter stappen om over de hele breedte datagedreven te gaan werken.

ING bezig met analytics-academie voor eigen medewerkers

Het spreekt bijna voor zich dat de datawetenschappers die ING al in dienst heeft niet de doelgroep zijn. Natuurlijk moeten die ook hun kennisniveau bijhouden, maar de winst valt vooral te halen bij medewerkers die nog grote stappen kunnen maken in het verwerven van kennis van omgang met data. Medewerkers die op andere plaatsen in de organisatie waardevol werk doen. Chief Analytics Officer Görkem Köseoğlu is verantwoordelijk voor het opzetten van de afdeling. Daarvoor werkt hij samen met datawetenschappers en data-analisten. De werkvelden waarop de academie betrekking heeft zijn onder meer customer intelligence, risk management, innovatie en efficiënt procesmatig werken.

Brug tussen data en business

De academie moet dienen als een brug tussen dataprofessionals en businessprofessionals, waarbij beide groepen van elkaar kunnen leren, maar vooral de tweede van de eerstgenoemde. "Data is de taal van de toekomst. Als je die nog niet spreekt helpen wij je het onder de knie te krijgen." aldus Köseoğlu. Met de interne academie zet ING weer een nieuw stapje naar het zijn van een ‘smart bank’.