LeasePlan Bank fier op bieden hoogste spaarrente in 2018

29 maart 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Online spaarbank LeasePlan Bank maakte vorig jaar goede sier door steevast bij de hoogste spaarrente-aanbieders te zitten. Het leverde de bank enkele onderscheidingen op. Banken.nl gaat in een interview in op het rentebeleid van LeasePlan Bank en spreekt met directeur Sander Frons.

LeasePlan Bank won in korte tijd twee prijzen van vergelijkingssites voor sparen, respectievelijk de Gouden Spaarrente en het Gouden Spaarvarken. Hoe hebben jullie dit gevierd?

Wij hebben er intern even bij stil gestaan met het team, maar ook weer niet te uitgebreid. Uiteindelijk is de rente slechts een instrument en hechten wij de meeste waarde aan onze klanttevredenheidsscores. Afgelopen jaar zijn we door klanten beoordeeld met een Net Promoter Score (NPS) van +33, waarmee we bij de top 10% best presterende banken in West-Europa horen. Dit is natuurlijk iets waar we erg trots op zijn!

Wat moet een relatief kleine bank als LeasePlan Bank doen of laten om gemiddeld de hoogste spaarrente te bieden over een heel jaar?

Wij opereren enkel online, we hebben bijvoorbeeld geen duur kantorennetwerk om te onderhouden, dus onze overheadkosten zijn relatief laag. Bovendien zijn we met een relatief klein team (30 personen) in staat om bijna 200.000 klanten in Nederland en Duitsland te bedienen vanuit ons kantoor in Amsterdam.

LeasePlan Bank fier op bieden hoogste spaarrente in 2018

Hoe kijken jullie naar de spaarrentes die grotere en bekendere banken hanteren?

Iedere bank hanteert haar eigen rentebeleid met bepaalde redenen. Wij streven er in ieder geval naar om met ons rentebeleid onze klanten een zo aantrekkelijk mogelijke rente aan te bieden.

Merken jullie op het vlak van klantwerving de effecten van zulke onderscheidingen of wanneer verwachten jullie dat te gaan merken?

Wij hebben sinds het begin van 2019 inderdaad veel nieuwe klanten mogen verwelkomen, zowel in Nederland als in Duitsland. Naast onze rente hebben we ook veel feedback van klanten ontvangen dat onze website en mobiele bankomgeving zeer gebruiksvriendelijk is. Bovendien vonden ze het eenvoudig om in slechts een paar minuten een rekening bij ons aan te vragen.

Hoe kijken jullie aan tegen partijen als Savedo, die een soort marktplaats voor spaarrentes vormen? Zien jullie dat als een dreiging of juist als een extra verkoopkanaal?

De komst van dit soort platformen is inderdaad een ontwikkeling dat we met veel interesse volgen. Het kan voor een bank interessant zijn om met een dergelijk platform samen te werken en zo via een alternatieve manier spaargeld aan te trekken. We zijn ook erg benieuwd wat dit soort partijen nog meer te bieden hebben waardoor aangesloten banken, naast het renteaanbod, zich nog meer kunnen onderscheiden via hun platform, bijvoorbeeld op het gebied van klanttevredenheid of duurzaamheidsbeleid.

Wat verwachten jullie van de spaarrentestanden in 2019?

De Europese Central Bank heeft aangekondigd haar rentetarieven voorlopig nog niet te verhogen, dus veel banken zullen hun rentebeleid op deze verwachting baseren. LeasePlan Bank hanteert een rentebeleid waarbij maandelijks wordt beoordeeld wat de rentestand zal zijn voor de komende maand. Dit gebeurt op basis van de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt en de financieringsbehoefte van het moederbedrijf LeasePlan.