Britse fintech pioniers zien periode na brexit somber in

28 augustus 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Na de brexit is het Verenigd Koninkrijk - en meer in het bijzonder Londen - niet meer het beloofde land voor fintech. Zo blijkt uit een rondvraag van denktank Digital Finance Forum onder leidende fintech-ondernemers. Meer dan tweederde van de ondervraagden is bezorgd tot zeer bezorgd over de naderende uittrede. Ze vragen de regering onder meer om versimpeling van het visa-systeem voor buitenlandse werknemers.

Het is inmiddels al weer enige tijd relatief stil in brexit-land, nadat een geplande uittrede eerder dit jaar niet doorging. Het grootste nieuws van de afgelopen maanden is eigenlijk nog wel de inauguratie van Boris Johnson als opvolger van Theresa May. Het grote verschil tussen die twee is dat May eigenlijk tegen een brexit was, maar wel de taak op zich nam. Johnson is een overtuigd brexiteer, ook hij zal echter het parlement mee moeten krijgen. Voor de toonaangevende Britse fintech-industrie blijven het onzekere tijden en een meerderheid ziet het donker in voor de periode na de afsplitsing.

 

Vooralsnog is Londen één van de mondiale hotspots binnen fintech, samen met steden als San Francisco, Hong Kong en Singapore. Zo zien ze het in The City zelf ook, blijkt uit onderzoek van denktank Digital Finance Forum. Gevraagd naar ‘s werelds meest concurrerende plek voor fintech antwoord 63% het Verenigd Koninkrijk. Maar een magere 33% verwacht dat dat over vijf jaar ook nog zo is. De rest ziet het donker tot zeer donker in, uiteraard vanwege brexit.

Minister voor Technologie

Het grootste probleem wat de doemdenkers zien is het aantrekken van menselijk kapitaal. Het is de primaire zorg van 61% van de ondervraagden. Eerder bleek al dat het hierbij vooral gaat om IT’ers, gevolgd door mensen voor marketing en pr. Als het VK buiten de douane-unie valt betekent dat allerlei nieuwe procedures, iets waar menig persoon niet op zit te wachten. De fintech-sector ijvert dan ook voor eenvoudiger visa-procedures en ziet bovendien graag een ministerie voor Technologie ingesteld worden, die volledig de belangen van de technologische sector dient. 

“Het VK mag zijn dominante positie in fintech niet als vanzelfsprekend beschouwen”, stelt Christian Faes, voorman van Digital Finance Forum. “Uit dit onderzoek onder pioniers in fintech blijkt dat zij zich ernstig zorgen maken. Voor een nieuwe regering liggen er overduidelijk kansen om weer prioriteit te geven aan de fintech-sector.”