Radar: spaarders hebben het meeste vertrouwen in ASN Bank

25 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlandse spaarders hebben het meeste vertrouwen in ASN Bank. Aan de andere kant twijfelen spaarders van ING het meest of hun belangen wel centraal worden gezet. De verhoudingen komen voort uit onderzoek van consumentenprogramma Radar, dat ruim 30.000 Nederlanders om hun mening vroeg omtrent het spaarbeleid van hun bank.

Negatieve rente is momenteel een heet hangijzer in de financiële sector en tegelijkertijd een dankbaar gespreksonderwerp op verjaardagen. Veel banken willen of durven er nog niet aan, ondanks dat ze zelf al wel een tijdje rente betalen voor het stallen van geld bij de ECB. Feitelijk is het vooral psychologie dat ervoor zorgt dat banken hun spaarders nog geen negatieve rente rekenen: wie spaart krijgt rente, dat is een sterk ingebakken mechanisme. Maar of men nu -0,1%, 0% of 0,1% rente krijgt, echt veel verschil maakt het allemaal niet. 

Consumentenprogramma Radar zette binnen het thema van mogelijke negatieve rente een enquête uit met de vraag in welke mate spaarders hun bank vertrouwen. Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 30.000 consumenten, wat het onderzoek een geruststellende representativiteit geeft. Het onderzoek is een vervolg op een soortgelijk onderzoek uit 2017. In zijn algemeenheid is de tendens negatiever geworden. Ten opzichte van 2017 ligt het aandeel dat positief is één procentpunt lager en het aantal dat negatief is drie procentpunt hoger. 

Kleine banken, veel vertrouwen

Spaarders van ASN Bank zijn het meest positief over hun bank. Ondanks dat ook daar de rentes aan nul grenzen is bijna de helft (44%) positief over het beleid van hun bank, waar slechts 20% zich negatief uit. Triodos Bank, dat al enige tijd 0% rente hanteert, volgt op de voet met soortgelijke percentages. Het vertrouwen in deze twee banken is zelfs iets gegroeid ten opzichte van 2017. 

Het vertrouwen in ASN Bank en Triodos lijkt vooral te maken te hebben met het duurzame verhaal dat deze banken vertellen. Een deelnemer van het onderzoek zegt: “Mijn banken, ASN en Triodos, hebben niet het belang van de klant centraal staan, als ze hun werk goed doen, maar het belang van een rechtvaardige duurzame wereld. Ik zou niet willen bankieren bij een bank die mijn privé-belang hoger stelt dan dat van duurzaamheid en rechtvaardigheid.”

Grote banken, weinig vertrouwen

Vanzelfsprekend zitten de grootste groepen spaarders bij de grootste banken, namelijk ABN AMRO, ING en Rabobank. Tegelijkertijd valt daar ook de meeste negativiteit te bespeuren, een resultaat dat waarschijnlijk weinig had opgeleverd bij de wedkantoren. De spaarders van ING zijn het minst overtuigd dat de bank hun belangen centraal zet. Slechts 2% is positief en een overweldigende 79% is negatief. De klanten van ABN AMRO denken nauwelijks beter over hun bank. Rabobank presteert iets beter, maar ook daar is de overgrote meerderheid (65%) negatief en is slechts 6% negatief.