Hoffelijk en HvA werken samen voor opleiden nieuwe financieel professionals
Opleidingsinstituut Hoffelijk en de Hogeschool van Amsterdam zijn een samenwerking gestart die moet zorgen voor meer instroom van nieuw én gediplomeerd talent in de financiële sector. Waar de HvA het reguliere lesprogramma verzorgt via de opleiding ‘Finance, Tax & Advice’ (FTA), kunnen studenten bij Hoffelijk terecht voor Wft-opleidingen en -examens. Op die manier zijn ze na afstuderen direct inzetbaar.
Volgens het persbericht dat beide partijen uitvaardigen daalt het aantal studenten voor opleidingen als FTA al jaren. Op zichzelf is dat geen onlogische gang van zaken. Kranten en andere media staan immers bol van verhalen over automatisering en ontslagrondes in de financiële sector. Niemand wil een opleiding doen om straks werkloos thuis te zitten, bovendien kan het imago van financieel adviseurs beter. Aan de andere kant is het aantal vacatures in de financiële sector hoog, zo stelde uitkeringsinstantie UWV vorig jaar nog. Hoffelijk en de HvA gaan samenwerken om beter te voldoen aan die vraag.
“Als de instroom in de branche verder opdroogt stevenen we af op een maatschappelijk probleem en komt de kwaliteit en toegankelijkheid van financieel advies in het geding. Dat moeten we voorkomen”, stelt directeur Wesley van ‘t Hof van Hoffelijk. Volgens Van ‘t Hof zijn er twee voorname oorzaken voor de huidige situatie.
“In mijn visie zijn er twee oorzaken voor de daling van het aantal studenten. Ten eerste praten we in onze sector nog teveel over hoe het vroeger was en staan we daarmee onvoldoende stil bij hoe mooi het vak (nog steeds) is. We moeten dát meer gaan uitdragen en daarmee jongeren inspireren om ook in deze sector aan de slag te gaan.” Daarbij stelt Van ‘t Hof - die zich eerder dit jaar opwond over nieuw beleid rondom het verlengen van de adviesbevoegdheid - dat Wft-opleidingen door veel opleidingen uit het curriculum zijn gehaald sinds het Wft-examen een staatsexamen is geworden. “Dat komt enerzijds door de hogere examenkosten, anderzijds doordat de aansluiting tussen de vakken en het Wft-examen verminderde waardoor de slagingspercentages te laag werden. Voor de HvA lossen we dit tweede probleem nu op.”
Duurzame oplossing?
Hoffelijk wil samen met de HvA zorgen voor een duurzame oplossing voor de financiële sector, namelijk het vergroten van het aantal studenten dat kiest voor financiële dienstverlening. Dat klinkt mooi, maar het risico is natuurlijk wel dat zij worden ingehaald door de realiteit en de technologie. Is een volledig duurzame oplossing mogelijk? Financieel professionals die nu vijftig jaar of ouder zijn hadden destijds ook niet gedacht dat kunstmatige intelligentie of mobiel bankieren hun werk over zouden nemen, Chriet Titulaer-achtige personen uitgezonderd. De grote vraag naar IT’ers in de bankensector is ook een voorbeeld van het niet goed op elkaar aansluiten van onderwijs en realiteit. Er zal dus een zekere mate van flexibiliteit moeten zitten in de lesprogramma’s om in te kunnen spelen op veranderende personeelsvraag.
Hoe dan ook is men tevreden over de samenwerking, ook bij de HvA. “Wij bieden de opleiding Finance, Tax and Advice aan”, zegt Ed Toussaint, Opleidingsmanager bij de onderwijsinstelling. “Voor een opleiding waar ‘advice’ zo nadrukkelijk in de naam voorkomt is het zonde dat als je klaar bent met je studie, je niet adviesbevoegd bent. Door de samenwerking met Hoffelijk lossen we dat voor onze studenten op en worden wij als hogeschool hierin door Hoffelijk ontzorgd.”