Rabobank neemt rol huisbankier Amsterdam over van ING
Rabobank wordt de nieuwe huisbankier van de gemeente Amsterdam en deelt daarmee een tikje uit aan concurrent ING. ING - inclusief statutaire voorgangers - was namelijk meer dan honderd jaar aaneengesloten de huisbankier van de hoofdstad. Amsterdam geeft aan dat Rabobank in de aanbesteding hoog scoorde op integriteit, een belangrijke parameter voor het huidige stadsbestuur. De bank besteedt onder meer een vast percentage van de opbrengsten van de overeenkomst aan sociale opgaven, zoals bevordering van arbeidsparticipatie onder mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. De nieuwe samenwerking start in 2020.
De aanbestedingsronde voor het huisbankierschap van de gemeente Amsterdam kwam eerder dan gepland. Drijvende kracht hierachter was de lokale politiek, die zich hardop afvroeg of ING nog wel huisbankier kon blijven van Amsterdam na 102 jaar trouwe dienst. Daarbij wees men naar twee kwesties in het bijzonder, namelijk de witwas-affaire inclusief torenhoge boete en de salarisrel rond topman Ralph Hamers. Ook de verantwoordelijk wethouder - Udo Kock van D66 - gaf aan zijn ogen hiervoor niet te kunnen sluiten. En zo geschiedde, want eerder dan gepland werd een aanbestedingsronde uitgeschreven, waarbij Rabobank als winnaar uit de bus kwam.
Begroting van meer dan €5 miljard
Het huisbankierschap van de hoofdstad is onmiskenbaar een grote vis die Rabobank binnenhengelt. Het is echter niet zomaar een ceremoniële rol. Amsterdam werkt met een begroting van meer dan €5 miljard. Jaarlijks vloeien miljoenen transacties en miljarden euro’s over en weer, zonder dat men er eigenlijk bij stilstaat. Aan de inkomstenkant staan bijvoorbeeld allerlei gemeentelijke belastingen, maar ook boetes en parkeergelden. Aan de uitgavenkant zijn onder meer investeringen in infrastructuur, uitkeringen en subsidies terug te vinden. In een stad met ruim 800.000 inwoners gaat het vanzelfsprekend al snel om grote aantallen transacties, die verlopen via tientallen verschillende rekeningen.
Een aanbesteding draait voor een belangrijk deel om de laagste prijs. Er spelen echter regelmatig andere - kwalitatieve - factoren een rol. Dan gebruikt men de term ‘economisch meest voordelige inschrijving’ (EMVI). Bij de gunning van het huisbankierschap speelde specifiek integriteit een voorname rol. Daarop gooide Rabobank hoge ogen, aldus de gemeente.
Sociaal betrokken
Rabobank wordt per 2020 voor tenminste tien jaar de nieuwe huisbankier van Amsterdam. In de eerste plaats profiteert Rabobank van een minder besmet verleden dan ING. De Amsterdamse politiek rekende ING de witwas-zaak en de toestand rond Hamers zwaar aan. Wie weet wat voor lijken er nog uit de kast gaan vallen, maar wat het tegengaan van witwassen betreft, heeft Rabobank een redelijk cv. De bank ontving tot nu toe alleen een kleine boete, wegens het niet op orde hebben van enkele duizenden klantdossiers. Van het faciliteren van witwassen is geen sprake geweest. Daarbij wordt het salaris van topman Wiebe Draijer - inclusief pensioenbijdrage iets meer dan een miljoen euro - als minder exorbitant gezien dan dat van Hamers, al is dat een kwestie van perspectief.
Ook wil de bank zich inzetten voor bevordering van de arbeidsparticipatie voor groepen Amsterdammers die nu kampen met een afstand tot de arbeidsmarkt en daardoor thuis zitten. De bank gaat in elk geval jaarlijks 5% van de opbrengsten van de overeenkomst investeren in sociale projecten. “Als maatschappelijke bank zetten we ons met volle kracht en overtuiging in voor bedrijven en inwoners in de stad”, aldus Barbara Baarsma, sinds begin dit jaar directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. “Dat doen we met onderwijsprojecten gericht op het vergroten van kansrijkheid, en ook met initiatieven die iedereen de kans geeft de afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen. Zo investeren we in samenredzaamheid.”
Goudmijn voor oplichters?
De samenwerking start zoals gezegd per 2020 en dat is al snel. Rabobank heeft tot 1 april de tijd gevraagd om de overgang soepel te laten verlopen. In die drie maanden - die vermoedelijk voorbij zullen vliegen - moeten allerlei systemen opnieuw gekoppeld worden en moeten relaties op de hoogte worden gesteld van nieuwe rekeningnummers. Het ligt voor de hand dat criminelen hier een slaatje uit willen gaan slaan. Het zal niet voor het eerst zijn dat particulieren of ondernemers worden opgelicht door fraudeurs die profiteren van een overgangstermijn, waarin nog niet iedereen op de hoogte is van nieuwe bankgegevens. Daarin schuilt voor de gemeente nog een schone taak.
Gerelateerd:
BNG Bank wordt huisbankier gemeente Utrecht