Amerikaanse fintech neemt bank over
De Amerikaanse fintech-onderneming LendingClub neemt voor $185 miljoen het eveneens Amerikaanse Radius Bank over. LendingClub – dat actief is als online aanbieder van leningen – ziet in de overname primair een verkorte route naar het verkrijgen van een banklicentie.
Het nieuws dat een fintech-onderneming een bestaande bank overneemt is in essentie de omgekeerde wereld. Je zou het eerder andersom verwachten. In de eerste plaats omdat banken vaak over veel meer middelen beschikken dan fintechs en ten tweede omdat banken die fintechs overnemen bijna dagelijkse praktijk is. In het Verenigd Koninkrijk gebeurde het in 2017 al eens en nu voor het eerst ook in de Verenigde Staten.
Het uit San Francisco afkomstige LendingClub stelt gebruikers via een platform in staat om geld aan elkaar te lenen (peer to peer), zonder dat daar verder een bank of andere financiële instelling tussenkomt. Dat kunnen persoonlijke leningen, maar evengoed zakelijke leningen. Uit eigen statistieken blijkt dat er sinds 2015 voor een slordige $35 miljard aan leningen uitgezet is. LendingClub wil echter meer zijn dan alleen een scharnier tussen partijen die geld willen uitlenen en partijen die geld willen lenen. Dat wordt straks mogelijk door de overname van Radius Bank.
De primaire motivatie voor een overname is dat LendingClub kan meeliften op de bankvergunning die Radius Bank al bezit. Die zijn namelijk niet zo eenvoudig te verkrijgen in de ‘States’. Daarmee krijgt LendingClub eenvoudiger toegang tot goedkoop kapitaal en kan het zijn dienstenaanbod uitbreiden, voorlopig met relatief eenvoudige diensten als betalen en sparen. “Deze transactie stelt ons in staat om bankieren opnieuw uit te vinden op een manier die vrij is van legacy systemen”, aldus de CEO van LendingClub.
Kijkend naar de schaal is het in Boston (MA) gevestigde Radius Bank zeker niet de grootste bank van de Verenigde Staten. Met een balanstotaal van ongeveer $1,4 miljard zou het zelfs in Nederland niet eens bij de grootste tien banken behoren. LendingClub is met een balanstotaal van ongeveer $3 miljard meer dan dubbel zo groot. Het is aannemelijk dat het vaker gaat gebeuren dat banken worden overgenomen, vooral omdat bankvergunningen niet zomaar afgegeven worden. Daarmee zullen geleidelijk aan banken en fintechs ook steeds meer op elkaar gaan lijken, in plaats van het aanvankelijke idee dat de ene de ander zal wegvagen. Een idee waar Revolut-CEO Nikolay Storonsky bijvoorbeeld nog wel van overtuigd is.