Schikking tussen groep beleggers en voormalige top Fortis
Kort voor de uitspraak in een hoger beroep hebben een groep particuliere beleggers en oud-bestuurders van Fortis een schikking getroffen. De beleggers procedeerden al jaren en hielden oud-bestuurders Maurice Lippens, Jean-Paul Votron en Gilbert Mittler persoonlijk verantwoordelijk voor grote financiële verliezen die zij leden. Ook Ageas – rechtsopvolger van Fortis – was een partij in de zaak. De inhoud van de schikking is niet bekend gemaakt.
Het verhaal van Fortis mag inmiddels bekend zijn in de financiële wereld. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar was onderdeel van een consortium dat in 2008 ABN AMRO overnam. Fortis bleek zich ernstig verkeken te hebben op de overname en kwam in acute financiële problemen. Dat leidde tot het opknippen van de onderdelen van Fortis. BNP Paribas kocht als private partij een deel en de regeringen van België, Nederland en Luxemburg namen afzonderlijk voor hun relevante delen over. De situatie leidde tot een financieel slagveld onder beleggers.
Wanbeleid
In de aanloop naar de Fortis-crisis hebben de toenmalige bestuurders zich schuldig gemaakt aan wanbeleid, zo concludeerde de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam in 2012. De rechtbank in Utrecht stelde eveneens in 2012 dat Votron en Mittler beleggers hebben misleid, een vonnis dat in 2014 door de Amsterdamse rechtbank werd bevestigd. Volgens het gerecht hielden de bestuurders negatieve en koersgevoelige informatie over de financiële gezondheid van Fortis geheim.
Ondertussen was de Nederlandse miljonair Hans Kortekaas – destijds aandeelhouder van Fortis – reeds een juridische procedure gestart tegen de oud-bestuurders Lippens, Votron en Mittler, alsmede rechtsopvolger van Fortis Ageas. Dat deed Kortekaas met een handvol andere gedupeerde beleggers. Afgelopen dinsdag stond in Arnhem een zaak in hoger beroep op het programma. Tijdens de zitting zou door Ageas een schikkingsvoorstel van €65.000 zijn gedaan aan de eisers. “U moet wel serieus blijven zeg!” zou Kortekaas daarop gereageerd hebben. En inderdaad, dat lijkt een relatief klein bedrag in een zaak waar voortdurend met miljarden gesmeten wordt.
Laatste zaak in Nederland
Uiteindelijk is het niet tot een uitspraak gekomen, want de eisers en gedaagden hebben elkaar alsnog gevonden. De inhoud van die schikking blijft echter geheim. “Er is een schikking getroffen en daarover doen de partijen verder geen mededelingen”, aldus de advocaat van Kortekaas cum suis. Met de schikking lijkt een einde te zijn gekomen aan de juridische strijd tussen gedupeerden enerzijds en Ageas en oud-bestuurders van Fortis anderzijds. Althans in Nederland. In België lopen namelijk nog wel enkele zaken.