Cumulatieve limiet contactloos betalen omhoog tegen besmetting

20 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Banken verhogen per direct de cumulatieve limiet voor contactloos betalen van €50 naar €100. Consumenten hoeven daardoor voorlopig minder vaak hun pincode in te toetsen. De maatregel is direct gericht op het tegengaan van verspreiding van het coronavirus. 

Sinds de introductie van contactloos betalen is het snel gegaan met deze betaalmethode. Het is immers snel, gemakkelijk en veilig. Ook het gevaar van contactloos zakkenrollen – waarvoor in het begin veel werd gewaarschuwd – bleek in de praktijk niet bestaand. De limiet per betaling is nog altijd €25, daarboven wordt gevraagd om een pincode. Er geldt echter ook een cumulatieve limiet, om te voorkomen dat met gestolen bankpassen onbeperkt bedragen van bijvoorbeeld €24 kunnen worden gepind. Die limiet was €50, maar is per direct verhoogd naar €100. Consumenten hoeven daardoor minder vaak de toetsen van het pinapparaat aan te raken. 

De verhoging lijkt een direct gevolg van een oproep van de supermarkten, die hun kassamedewerkers zoveel mogelijk in bescherming willen nemen. Zoveel mogelijk contactloos betalen kan daarbij helpen. “Wij roepen de klanten van supermarkten en andere winkels op om vooral zoveel mogelijk contactloos te pinnen,” zegt René Roorda, algemeen directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. “Wij zijn daarom blij met dit snelle initiatief van de banken. Dit is in het belang van onze klanten én onze medewerkers.”

‘Complot van de banken’

Op sociale media waren direct critici te vinden voor een dergelijke maatregel, zoals wel te verwachten viel. Zo zou het een duister complot zijn van de banken om cash geld nog verder uit te bannen. Bovendien zou het ten koste gaan van ouderen, die nog relatief veel met cash betalen. Maar nood breekt wet en gezien pinnen al mogelijk is vanaf de jaren 80 hebben ouderen ruim voldoende tijd gehad om zich aan te passen aan deze betaalmethode. 

Vanuit de meer formele hoek komt echter steun voor de maatregel, onder meer van diverse ouderenorganisaties. Vertegenwoordiger Cees van Tiggelen laat optekenen: “Hoe makkelijker senioren onder deze omstandigheden aan de kassa contactloos kunnen betalen, hoe beter. Bankklanten blijven goed beschermd tegen misbruik van contactloze betaalpassen. Dat is dus geen belemmering om contactloos te pinnen.”