Voormalig bankdirecteur leidt nu leasemaatschappij voor zwaar materieel

24 maart 2020 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

In de wekelijkse podcast van Jeroen Broekema ’Leaders in Finance’ vertelt Joris Linders (50) over het succes achter leasemaatschappij voor zwaar materieel BEEQUIP, zijn jeugd en zijn heel diverse loopbaan.

Joris Linders stichtte in 2014 de zaak BEEQUIP op. BEEQUIP is een leasemaatschappij die zich richt op de lease van allerlei soorten zwaar materieel aan het MKB, van heftrucks, hijskranen en kleine schepen, tot generatoren en trucks. De bedrijfskleuren zijn alvast niet gestolen, die zijn namelijk goud en zwart, inderdaad net als een bij. Al snel groeide deze zaak uit tot een succes. Linders en zijn twee compagnons – Giel Claes en Peter Loef – hebben daarom al plannen gemaakt om de zaak uit te breiden naar het buitenland.

BEEQUIP speelt een aparte rol binnen de financieringswereld, met NIBC als exclusieve funding partner. Menig mkb’er kan via het leasebedrijf beschikken over zware machinerie, wat vanwege de doorgaans hoge kosten normaal geen vanzelfsprekendheid is. BEEQUIP heeft een groot aanbod van gebruikt materieel en dankzij uitgebreide kennis daarover weet het bedrijf exact wat iets waard is. Linders vergelijkt het met een auto. “Een nieuwe auto gaat natuurlijk heel snel in waarde dalen. Dat is hetzelfde met equipment. Als je er verstand van hebt, dan weet je wat het waard is en dan kan je het financieren. En dan maak je ook financiering mogelijk voor bedrijven waar nieuw equipment eigenlijk een te groot risico is voor een financier.”

Machinerie centraal

Volgens Linders is het uniek dat zijn bedrijf de machinerie centraal stelt en er vervolgens een passende financiering bij gemaakt wordt. “De meeste concurrenten draaien dat om. Wij kijken natuurlijk wel naar de cashflow, dat ze het kunnen betalen. Maar wij leunen heel sterk op het materieel en de waarde daarvan, wat we financieren. Wij vragen: ‘Wat heb je nodig? Hebben wij daar verstand van?’ Daarom kunnen we ook gebruikt equipment doen en  financieren we ook klanten die voor nieuwe equipment niet in aanmerking komen.”

Naast gewone lease doet BEEQUIP aan zogeheten lease-back. Via een lease-back constructie kunnen ondernemers snel voor liquiditeit zorgen. Ze kunnen bestaand materieel verkopen aan BEEQUIP, waarna ze het vervolgens terugleasen voor een periodiek bedrag. Op die manier zijn ze nog steeds economisch eigenaar van het product, enkel niet juridisch. 

Strandtent

Zijn voorkennis over het ondernemerschap haalde de voormalige bankdirecteur van Amstel Lease (onderdeel van ABN AMRO Lease, red.) op bij het uitbaten van een strandtent. “Wij kregen de gelegenheid om een strandtent over te nemen. Daar hadden we nog een concept bij, dat noemden we ‘Run je eigen strandtent’. In die tijd waren er grote bedrijven die heel commercieel, ondernemend en klantgericht wilden zijn. Wij zeiden: ‘Als je dat dan wil, kom maar naar ons en dan mag je een paar dagen de strandtent runnen. En dan kan je echt laten zien hoe klantgericht en hoe ondernemend je bent.’”

Verdere ervaring deed hij onder meer op bij de Elephant Parade Club, een bedrijf dat zich inzet ter behoud van de Aziatische olifant. “Dat was een hele mooie tijd om na zo'n bancaire periode – zo'n strandtent is natuurlijk ook grappig om eens te doen – echt serieus aan het ondernemen te zijn en ook nog iets goeds te doen. Die ondernemende ervaring samen met de financiële achtergrond en wat je daar hebt opgedaan, dat was een ultieme combinatie om BEEQUIP te beginnen.”

Drukke agenda

Als Joris niet aan het ondernemen is, is hij in het weekend terug te vinden bij de Hockeyclub van Hilversum, waarvan hij voorzitter is. Best wel een drukke agenda, merkt interviewer Broekema op. Op de vraag hoe hij zijn privéleven en zijn zakelijke leven in balans houdt, antwoordt Joris dan ook: “Het begint met hele goede mensen aan te nemen. Maar dan nog moet je er natuurlijk je aandacht aan geven. Als je ondernemer bent, dan heb je ook de vrijheid. Je moet er wel op tijden zijn, anders gaan mensen vragen waar die man uithangt. Maar je hebt wel de vrijheid om het te plannen. Soms merk ik wel dat het inderdaad druk is, dat je vrijdag terugrijdt en weet dat je schema voor zaterdag en zondag ook ingevuld is.”

Gelukkig houdt Joris ook nog voldoende tijd over om zich te ontspannen. Dit doet hij graag met een goed boek, zoals The Bonfire of the Vanities van Tom Wolf. Verder leest hij ook nog graag detectives. Een favoriete Netflix-serie heeft hij niet, maar op vrijdagavond kijkt hij wel naar Flikken Maastricht samen met zijn vrouw en zeventienjarige zoon.