Grote Amerikaanse bank verbiedt TikTok op zakelijke telefoons

16 juli 2020 Banken.nl

Wells Fargo – één van de grootste banken van de Verenigde Staten – verbiedt werknemers de populaire app TikTok nog langer te gebruiken op zakelijke telefoons. De bank neemt maatregelen, omdat men vreest voor problemen met veiligheid en met privacy. Het onderliggende Chinese bedrijf ByteDance verzamelt volgens onderzoekers bijzonder veel gegevens over gebruikers en heeft naar verluidt nauwe banden met de Chinese overheid.

Net wanneer je zou denken dat de markt voor social media-apps wel ongeveer verzadigd is, verschijnt er weer een nieuwe app die in een mum van tijd honderden miljoenen gebruikers aan zich weet te binden. TikTok is hier een goed voorbeeld. Gebruikers kunnen korte (muziek)video’s maken en delen met hun vrienden. De Amerikaanse bank Wells Fargo bemerkte dat enkele werknemers op bedrijfsapparaten de app ook gebruikten en gaat als gevolg over tot volledige uitbanning van de app.

De app was aanvankelijk vooral populair onder kinderen, maar ook steeds meer volwassenen weten TikTok te vinden. Zo blijkt uit de maatregelen van Wells Fargo. Maar wat is nu de onderliggende zorg? Net als andere social media verzamelt de app een buitengewoon grote hoeveelheid gegevens over de gebruikers. Van zoekgedrag tot voorkeuren. Wat er exact met die gegevens gebeurt is onduidelijk. Uiteraard heeft de app wel een uitgebreide privacyverklaring, maar er is bijna geen mens die dat leest. 

Er bestaan in essentie twee grote vrezen bij het gebruik van TikTok. De eerste is dat de maker op grote schaal gegevens doorverkoopt aan adverteerders. Dan treft het vooral particulieren. Maar waar Wells Fargo vermoedelijk vooral voor vreest is dat de maker van TikTok gegevens doorspeelt aan de Chinese overheid. En Peking dat kan meekijken in dataverkeer van één van Amerika’s grootste banken, dat is natuurlijk iets wat men koste wat kost wil vermijden. Er wordt inmiddels zelfs gesproken over een verbod op TikTok vanuit de Amerikaanse overheid. 

Men kan werknemers verbieden een app te gebruiken, maar een bedrijf kan het ook zo inrichten dat werknemers een app niet eens kunnen gebruiken, bijvoorbeeld via een mobile device management-systeem (MDM). Zorgen om veiligheid en privacy voeren dus de boventoon. Maar er zit ook nog een gedragskant aan de maatregel. “Apparaten die eigendom zijn van het bedrijf moeten alleen gebruikt worden voor zakelijke doeleinden”, aldus een alleszins redelijke verklaring van Wells Fargo.