Delta Lloyd: Investeer elke maand in aandelen
Iedere belegger droomt van schitterende rendementen. Maar anderzijds zijn veel beleggers als de dood om geld te verliezen als de beurs daalt. Deze patstelling is voer voor financiële alchemisten. Hoe bepaal je het ideale instapmoment en is dat überhaupt mogelijk? Wim Antoons, Head of Asset Management bij Delta Lloyd Bank, geeft zijn visie.
Kosten en drempelvrees
Er zijn twee uitdagingen voor wie ideale instapmomenten tracht te voorspellen. Een eerste uitdaging is om na aftrek van de kosten een hoger rendement te behalen dan een belegger met een buy-and-hold approach. Dat is een belegger die zijn beleggingen aanhoudt in alle marktomstandigheden. Veelvuldig handelen doet de transactiekosten en taksen immers fors oplopen. Een tweede uitdaging is nog groter: wanneer stap je weer in de beurs? Na een grote beursdaling zit de schrik er bij veel beleggers goed in. Ze zijn niet geneigd om weer aandelen te kopen. Pas als de beurs al maanden aan het stijgen is, overwegen ze om opnieuw in aandelen te beleggen. Maar hoeveel van de beurshausse hebben ze door hun drempelvrees op dat moment gemist? En vooral hoe zwaar weegt dat op hun rendement?
Ze weten het niet
Er wordt vaak gezegd dat er twee soorten beleggers zijn. Er zijn beleggers die niet weten welke richting de markt zal uitgaan. En daarnaast zijn er beleggers die niet weten dat ze het niet weten. In ‘The Four Pillars of Investing’ van Bernstein haalt de auteur een onderzoek aan naar de timingadviezen van 237 Amerikaanse nieuwsbrieven. De conclusie was dat slechts 25% van de adviezen qua market timing juist was. Een nieuwsbrief slaagde er zelfs in een jaarlijks rendement van -5,4% neer te zetten, terwijl de Amerikaanse beursindex S&P 500 over dezelfde periode een jaarrendement van +15,9% behaalde.
Een win-win is moeilijk haalbaar
Zijn fondsenbeheerders in staat om een correctie of beurshausse te voorspellen? Een baanbrekende studie op het gebied van het bepalen van instapmomenten werd gepubliceerd in 1987 door Jeffrey onder de titel ‘The Folly of Market Timing’. Die studie toont aan dat een juistheid van 80% tot 90% in de voorspellingen nodig is om een buy-and-hold approach te verslaan. Voorts gaat de studie ervan uit dat theoretisch het meest toegevoegde waarde kan gecreëerd worden als er maandelijks gehandeld wordt; maar dat blaast de transactiekosten dan weer op. Een laatste niet onbelangrijk gegeven is dat het kapitaal dat kan verloren worden, groter is dan de potentiële winst bij een 100% accurate voorspelling.
Koop ondergewaardeerde aandelen
Waar moet u dus op letten als u aandelen wilt kopen? Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful. Met andere woorden wees op uw hoede als anderen hebberig zijn, en hebberig als anderen schrik hebben. Een leidraad om toch enig houvast te hebben als u aandelen koopt, geeft James Montier. Hij stelt simpelweg dat u best in aandelen investeert als ze goedkoop staan en ondergewaardeerd. De waardering van de aandelenmarkten bereikte een exuberante hoogte eind jaren 90 en stond spotgoedkoop eind 2008. Investeerders reageerden echter compleet verkeerd. Ze kochten massaal overgewaardeerde aandelen in 1999 en dumpten dezelfde aandelen in 2008. De psychologie van beleggers kan ons hier veel bijbrengen. De massa reageert doorsnee genomen verkeerd. In periodes van stijgende beurzen wordt iedereen optimistisch en is iedereen bang de beurstrein te missen. Het omgekeerde gebeurt bij dalende beurzen. Beleggers houden geen rekening met dalende waarderingen en verkopen in paniek aandelen ver onder hun intrinsieke waarde. Van Joseph Kennedy is geweten dat hij al zijn aandelen verkocht, nadat zijn schoenpoetser hem een aantal aandelentips gaf. Als zelfs schoenpoetsers over aandelen beginnen te praten, moest de markt wel overgewaardeerd zijn. We schrijven 1929.
Koop regelmatig en kies wijs
Een beproefde techniek om goedkoop aandelen te kopen is om regelmatig te kopen (red. Dollar cost averaging). De techniek bestaat erin om bijvoorbeeld elke maand voor €100 te investeren in aandelen. Zo koopt u aandelen als de beurs duur én goedkoop staat. Het voordeel is dat u de gemiddelde aankoopprijs afvlakt.
Margin of safety
Ten slotte meen ik dat veel beleggers naar de verkeerde aandelen kijken. Veel speculanten zetten hun eerste beurspasjes tijdens de hausse van eind jaren 90 en investeerden in overgewaardeerde sectorfondsen. De fout die gemaakt werd, was dat aandelen ongeacht hun waardering gekocht werden. Die exuberante waardering leidde tot verliezen van 80% tot 90% in veel sectorfondsen. Benjamin Graham, de vader van value investing, leerde ons (‘The Intelligent Investor’) dat aandelen geselecteerd moeten worden als ze ondergewaardeerd zijn ten opzichte van hun intrinsieke waardering. Dat biedt een margin of safety, wat leidt tot een betere crashbestendigheid én hogere rendementen op lange termijn.