Starten met beleggen
Ben jij al zakelijk aan het beleggen? Met een zakelijke rekening kun je als ondernemer je financiën regelen en vermogen opbouwen. Dit kan eventueel tegen een aantrekkelijk belastingtarief. Bijna alle ondernemers ontvangen hun geld op de zakelijke rekening, dit is handig met zakelijk en privé gescheiden houden.
Je kunt zo de verschillen goed overzichtelijk houden, maar wat doe je eigenlijk met al dat geld op je zakelijke rekening. Je kan ervoor kiezen om het naar je eigen rekening over te schrijven om te sparen bijvoorbeeld het kan wel dat je dan te veel belasting gaat betalen of je loopt andere voordelen mis.
Voordelen bij een zakelijke rekening?
Het openen van een zakelijke rekening is best simpel. Het is alleen wel dat je in vergelijking tot een particulier meer documenten moet aanleveren. Bij veel partijen die dit aanbieden kan alles volledig online geregeld worden zodat je direct kan starten met vermogen opbouwen.
Als je dit hebt gedaan kan je wellicht gelijk profiteren van fiscaal voordeel. De voordelen die je kan hebben qua belastingheffing zijn voor zakelijk en particulier namelijk niet gelijk aan elkaar. Als particulier rekent de belastingdienst met een verwacht rendement en als ondernemer is dat met het werkelijk behaalde rendement.
Als we dit vertalen is het zo dat het bij hoge rendementen aantrekkelijk is om je geld privé te beleggen. Als ondernemer is het belangrijk om even te kijken naar je ondernemingsvorm; is dit een besloten vennootschap of een eenmanszaak. Als particulier heb je de vrijstelling in box 3 over een bepaald bedrag waar je geen belasting over betaald, in 2020 was dit over de eerste 30.846 euro.
Het is goed om te weten dat je in een besloten vennootschap onbeperkt vermogen kunt opbouwen. Als je een eenmanszaak hebt, of zzp’er bent dan mag je alleen geld dat bedoeld is voor een zakelijk doel of een tijdelijke aanhouden. Als er meer op de betaalrekening staat ziet de belastingdienst dit alsnog als privévermogen.
Wat zijn de risico’s van zakelijk beleggen?
Er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen van zakelijk beleggen, het heeft ook nadelen of risico’s. Als je een ondernemer bent heb je ongetwijfeld gevoel bij risico’s, die gelden ook voor vermogen in je eigen bedrijf. In geval van faillissement bij een besloten vennootschap ben je ook je zakelijk belegde vermogen kwijt.
Let ook op dat er regels zijn rondom privacy; bij een besloten vennootschap ben je verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en de jaarcijfers te publiceren. Dit zijn cijfers die voor iedereen toegankelijk zijn. Voor veel ondernemers weegt het fiscale voordeel van vermogensopbouw op de zakelijke rekening echter ruimschoots op tegen de kans op eventuele 'pottenkijkers'.
Je kan eerst kijken wat starten met beleggen je eventueel kan opleveren voor je eventueel overgaat tot het zakelijk beleggen. Let daarbij op dat niet iedere beleggingspartij zakelijk beleggen als product heeft.