Bitcoin wettig betaalmiddel in El Salvador
El Salvador is het eerste land dat de bitcoin heeft geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Inwoners kunnen voortaan hun belasting betalen met bitcoin en ondernemers met toegang tot de benodigde technologie mogen betalingen met de cryptomunt niet meer weigeren. Het is overigens de vraag in hoeverre de bitcoin gebruikt gaat worden, een derde van de bevolking beschikt namelijk niet over een internetaansluiting.
Het Centraal-Amerikaanse land is een van de armste landen in de regio. De eigen munt is in onbruik geraakt en volledig vervangen door de Amerikaanse dollar. Ongeveer 70% van de inwoners heeft geen toegang tot traditionele diensten, de bitcoin moet het financiële systeem dan ook toegankelijker maken. Tevens wil El Salvador met de introductie crypto-investeerders en toeristen naar het land lokken.
Daar blijft het overigens niet bij. Nayib Bukele, president van El Salvador, wil vulkanische energie gaan gebruiken voor het minen van bitcoins. Hij heeft het staatsbedrijf dat zich bezighoudt met geothermische energie gevraagd daartoe een plan te maken. Mining – het valideren en vastleggen van bitcointransacties – vergt veel rekenkracht van computers, waardoor er kritiek bestaat op de hoeveelheid energie die het proces nodig heeft. Het inzetten van ‘vulkaanenergie’ moet het ontginnen van de bitcoin groener maken.
Opkomende economieën
Onderzoekers van het National Bureau of Economic Research stellen dat de legalisatie van particuliere digitale valuta’s – die niet door de staat worden gecontroleerd – positieve economische voordelen biedt, juist voor opkomende economieën.
“Ze (particuliere digitale valuta’s) ‘disciplineren’ de overheid en moedigen lokale investeringen aan. Door de geschiedenis heen hebben centrale banken hun valuta gedevalueerd of geprobeerd om onhoudbare wisselkoersen te handhaven ten nadele van beleggers.” In andere woorden: de bitcoin ‘motiveert’ economische actoren om de consument beter van dienst te zijn, bijvoorbeeld om innovaties in betalingssystemen af te dwingen.
Overigens is El Salvador niet het enige Latijns-Amerikaanse land waar de bitcoin voet aan de grond krijgt. Volgens NOS-correspondent Marc Bessems gebruiken bijvoorbeeld steeds meer mensen in Venezuela de bitcoin om de hyperinflatie van hun eigen munt te ontwijken.
Algeheel verbod op bitcoin
Ondanks de legalisatie van de bitcoin in El Salvador en de voordelen die de cryptocurrency met zich meebrengt, is niet iedereen fan van de opkomst van cryptovaluta’s. Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau (CPB), schrijft in zijn maandelijkse essay in het FD dat het kabinet bitcoins en andere cryptemunten zo snel mogelijk moet verbieden. Volgens Hasekamp is een crash van de “overgewaardeerde” cryptovaluta’s onvermijdelijk.
Het FD schrijft dat “in de visie van de CPB-directeur cybervaluta nooit een alternatief voor geld zal worden, omdat cryptomunten buiten het criminele circuit niet geschikt zijn als betaalmiddel. Het uiteenspatten van de zeepbel is onvermijdelijk, denkt hij. Cryptovaluta’s zijn ‘een besmettelijk verhaal waarin mensen geloven omdat andere mensen erin geloven’.”
In een reactie stelt minister van Financiën Wopke Hoekstra de zorgen van Hasekamp te begrijpen. Tegelijkertijd geeft de CDA-lijststrekker aan geen heil te zien in een algeheel verbod. Volgens Hoekstra is het beter om er toezicht op te houden, ook in Europees verband. “Mijn waarneming nu is dat dat effectiever is dan een totaalverbod in Nederland.
Hoekstra geeft tot slot aan dat het belangrijk is dat er regels zijn voor aanbieders van cryptomunten, bijvoorbeeld vanwege “de gevaren die eraan zitten ten aanzien van witwassen.” De Nederlandsche Bank houdt sinds mei 2020 dan ook toezicht op bedrijven die op de markt actief zijn.