Crypto scammers ‘boeken’ recordwinst in 2021

19 januari 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Oplichters hebben in 2021 een recordbedrag van $14 miljard aan cryptocurrencies buitgemaakt, hoofdzakelijk vanwege de opkomst van ‘Decentralized Finance’ (DeFi) platformen. Daarmee steeg de ‘waarde’ van crypto-gerelateerde criminaliteit met maar liefst 79% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit onderzoek van blockchain-analysebedrijf Chainalysis.

Oplichting (bijvoorbeeld door middel van het zogenoemde ‘rug pull’) vormde daarbij de belangrijkste inkomstenbron van cryptocriminelen, gevolgd door diefstal (hoofdzakelijk door middel van het hacken van cryptocurrency-bedrijven). In zijn jaarlijkse Crypto Crime onderzoek beaamt Chainalysis dat DeFi platformen één van de meest opwindende gebieden vormt in het crypto-ecosysteem en dat het “enorme kansen” biedt aan zowel ondernemers als cryptogebruikers.

De onderzoekers vrezen echter dat het onwaarschijnlijk is dat DeFi platformen hun volledige potentieel waarmaken als dezelfde decentralisatie – die het systeem zo dynamisch maakt – ook wijdverspreide oplichting en diefstal ondersteunt.

Crypto scammers ‘boeken’ recordwinst in 2021

DeFi

De DeFi platformen zijn een snel groeiende sector van de cryptomarkt die het doel hebben om tussenpersonen buitenspel te zetten bij traditionele financiële transacties, zoals bijvoorbeeld het afsluiten van een lening.

Bij DeFi worden banken en advocaten vervangen door een programmeerbaar stukje code. Een zogenoemde ‘smart contract’ wordt geschreven op een publieke blockchain (bijvoorbeeld ethereum of solana) en wordt vervolgens uitgevoerd op het moment dat de betrokken partijen aan de opgestelde voorwaarden hebben voldaan. Hierdoor zijn er geen centrale tussenpartijen meer nodig.

Red flags

Hoewel de DeFi-markt in 2021 vernegenvoudigde (912%), waarschuwt Chainalysis voor de “red flags” die vooralsnog gepaard gaan met de opkomst van het “ontluikende crypto-ecosysteem”. Kim Grauer (Head of Research bij Chainalysis) legt uit dat de DeFi platformen gebruik maken van protocollen, waarvan de code makkelijk door hackers uitgebuit kunnen worden. “Maar liefst 21% van alle hacks in 2021 maakte gebruik van deze code-exploits.”

Hoewel er wel degelijk derde partijen bestaan die code-audits uitvoeren en veilige protocollen adviseren, kiest een groot deel van de gebruikers alsnog voor de risicovolle platformen. “Gebruikers omzeilen deze stap omdat ze denken dat ze op die manier een grotere opbrengst in de wacht kunnen slepen”, aldus Grauer.

Perspectief

Hoewel cryptocriminelen recordhoogtes bereikten, plaatsen de onderzoekers van Chainalysis de cijfers wel in perspectief: volgens hen groeide het ‘legitieme cryptocurrency-gebruik’ aanzienlijk harder dan het criminele gebruik daarvan.

Uit het rapport blijkt namelijk dat de illegale transacties slechts 0,15% representeren van het totale crypto-handelsvolume van $15,8 biljoen in 2021. “Criminaliteit wordt relatief gezien een steeds kleiner onderdeel van het cryptocurrency-ecosysteem”, concluderen de onderzoekers.