Negen cryptocurrency trends voor 2022
Cryptocurrencies zijn de afgelopen jaren behoorlijk mainstream geworden. Demian Voorhagen (CEO DemaTrading) en Dina-Perla Portnaar (The Integrity Talks) delen negen trends die in 2022 een grote rol van betekenis zullen spelen in de snel veranderende crypto-wereld.
Trend 1: Diepgaande kennis en portfolio index bots
De zoektocht naar rijkdom heeft veel mensen naar de wereld van crypto gebracht. Een wereld waarin automatisering, handelen aan de hand van algoritmen en een portfolio geautomatiseerd herbalanceren, allemaal voorkomt om voor een evenredig risicoprofiel te zorgen. Maar er is diepgaande kennis nodig om de juiste keuzes te kunnen maken.
Cryptoland wordt steeds meer een aandelenmarkt, oftewel vergelijkbaar aan de S&P500 en S&P10. Sterker nog, 80% tot 90% gaat op dit moment naar portfolio index bots.
Fonds indexen worden een ding. Mensen krijgen een voorkeur voor bepaalde coins, bijvoorbeeld duurzame coins enproof-of-stake in plaats van proof-of-work. Categorieën kunnen verschillen per divisie of sector, net als bij de gewone markten. Denk aan categorieën zoals de Top 10 coins, Top 20, Top 30, DeFi, Oracles, Metaverse, Made to earn en Layer 2. Hierin kan iedere investeerder zelf een keuze in maken.
Trend 2: Crypto 3.0
Volgens de Global Crypto Adoption Index van Chainalysis is de wereldwijde acceptatie van cryptocurrencies in 2021 met duizelingwekkende cijfers gestegen. De snelste acceptatiegraad is te vinden in opkomende markten. Dit komt onder andere door de schaalvoordelen van Crypto 3.0, waarmee de transactiekosten verlaagd zijn. Kortom, crypto is een goedkope, veilige en snelle manier geworden om geld over de grens te verhandelen.
Crypto 3.0 legt de nadruk op schaalbaarheid, duurzaamheid, governance en blockchain-interoperabiliteit. De kritiek op Crypto 1.0 en 2.0 met betrekking tot schaalbaarheid en ecologische duurzaamheid is met Crypto 3.0 behoorlijk afgenomen, omdat de ecologische duurzaamheid met 99,99% is gestegen en de transactieschaalbaarheid met bijna 100 keer.
Nieuwere blockchains verbruiken veel minder energie en kunnen meer transacties per seconde verwerken dan de oude modellen.
Trend 3: Crypto verbleekt de waarde van goud
Ondertussen accepteren steeds meer gevestigde bedrijven cryptocurrencies. En steeds meer landen zetten het als wettig betaalmiddel in. Zo heeft El Salvador Bitcoin in september 2021 geaccepteerd. Fintech-bedrijven zoals PayPal en Square bieden gebruikers de mogelijkheid om verschillende cryptocurrencies op hun platforms te kopen en directe investeringen in crypto te doen.
Square heeft in 2021 voor zo’n $170 miljoen dollar aan Bitcoin gekocht, bovenop de $240 miljoen dollar die het bedrijf al had. Tesla blijft heen en weer gaan met het accepteren van Bitcoin-betalingen, ondanks dat het bedrijf $2,6 miljard dollar aan crypto-activa bezit.
De totale marktkapitalisatie van crypto heeft in het vierde kwartaal van 2021 een recordhoogte van $2,6 biljoen dollar bereikt. Inmiddels is de waarde gedaald maar het langetermijn perspectief blijft positief.
Ondertussen verandert zo’n $200 miljard aan cryptocurrency elke dag van eigenaar. Dat aantal stijgt. Dat betekent dat het waarschijnlijk de $225 miljard aan S&P500-aandelen die elke dag worden verhandeld, zal overtreffen. Mogelijk later in 2022 al.
Trend 4: Cryptoisering van opkomende markten
Ook is er sprake van cryptoisering van de opkomende markten. Die groei is bijzonder snel gegaan, vanwege de recente schaalvergroting van Crypto 3.0 die de transactiekosten heeft verlaagd. Crypto is een goedkope, veilige en snelle manier geworden om geld over de grens te verzenden.
Digitale activa zoals stablecoins, meestal gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, helpen spaargelden te beschermen tegen hoge inflatie en schommelingen in lokale valuta. Negen van de tien landen met de hoogste acceptatie van cryptocurrency, dus het percentage mensen dat crypto bezit, is in opkomende markten.
Een groot deel van Midden-Europa en het Midden-Oosten bezitten verrassend weinig cryptocurrency. Veel van Amerika, Oost-Europa en Azië/Pacific bezitten het meeste.
Trend 5: Energie als scheidsrechter om blockchains te beveiligen
De belangrijkste punten van kritiek op Crypto 1.0 en 2.0 zijn de schaalbaarheid en ecologische duurzaamheid. De proof-of-work-blockchains van Bitcoin en Ethereum zijn enorm energie-intensief, omdat ze met opzet moeilijke rekenpuzzels moeten oplossen om transacties te valideren en een consensus te bereiken. Energie fungeert als scheidsrechter om deze blockchains te beveiligen.
Bitcoin gebruikt momenteel elk jaar meer energie dan Zweden – maar liefst 184 Terawattuur – en verwerkt vijf transacties per seconde. Ter vergelijking: Visa handelt ongeveer 1.700 transacties per seconde af. Ethereum is efficiënter en heeft 84 TWh aan energie nodig om 30 transacties per seconde te verwerken. Cardano, een Crypto 3.0-blockchain, gebruikt slechts 0,006 TWh aan energie en verwerkt 250 transacties per seconde.
Trend 6: Ethereum neemt het over van Bitcoin
De marktkapitalisatie van Bitcoin is gedaald van 73% aan het begin van 2021 tot het huidige niveau van 44%. Ethereum heeft het marktaandeel bijna verdubbeld, van 11% naar 19%. Zes van de tien grootste cryptocurrencies zijn gebouwd bovenop de Ethereum-blockchain
Ethereum 2.0 wordt binnenkort verwacht. De voorspelling is dat Ethereum het in 2023 van Bitcoin gaat overnemen, ook wel bekend als the flipping.
Trend 7: DAO en DeFi
Een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) is een gedecentraliseerde corporate governance-structuur rond een cryptocurrency, waarbij eigendom van een bepaald aantal tokens of NFT's toegang geeft tot de organisatie en de basis vormt van een actief stemsysteem. Deze op eigendom gebaseerde democratie stelt een DAO in staat zich te scharen achter de eigen initiatieven en te beslissen hoe de organisatiemiddelen worden besteed.
DAO-tokens zijn vergelijkbaar aan traditionele beursgenoteerde aandelen. De belangen van de beleggers worden afgestemd op het succes van de organisatie. De twintig grootste DAO's hebben voor $6 miljard dollar aan digitale activa. Deze omvatten gedecentraliseerde financieringsprojecten (DeFi) zoals Compound (leningen), Uniswap (gedecentraliseerde uitwisseling), Bankless (bankieren) en overheidsfinancierende entiteiten zoals Gitcoin, die gebruikers betaalt om bij te dragen aan opensource software zoals de programmeertaal Python.
Gedecentraliseerde financiering (DeFi) wil traditionele, financiële diensten gaan vervangen. DeFi is een opkomend ecosysteem van financiële toepassingen die gebruikmaken van slimme contracten om transacties uit te voeren zonder tussenpersonen. De sector is van $28 miljard naar $101 miljard gegroeid in 2021. Er komt nog een explosieve groei aan.
Trend 8: DEX en transparantie
De twee meest dominante gebieden in DeFi zijn gedecentraliseerde beurzen (DEX), ook wel de toekomst van handelen en gedecentraliseerd bankieren en lenen. Gezamenlijk zijn die verantwoordelijk voor 80% van de sector.
Met DEX is er een betrouwbaar, niet-bewarend, transparant en peer-to-peer afwikkelingsproces, door gebruik te maken van slimme contacten op de blockchain. Gecentraliseerde beurzen fungeren echter als bewaarder voor hun klanten. De meeste transacties worden off-chain uitvoerd. Er is weinig transparantie.
De grootste DEX is Uniswap, die is gebouwd op de Ethereum-blockchain. Het heeft een gemiddeld dagelijks handelsvolume van $2,6 miljard, dat sinds de lancering in november 2018 met >50% is gestegen.
Gedecentraliseerd bankieren en lenen is een alternatief financieel ecosysteem waar consumenten cryptovaluta overdragen, verhandelen, lenen en uitlenen, theoretisch onafhankelijk van traditionele, financiële instellingen en de regelgevende structuren die rond traditioneel bankieren zijn gebouwd.
Het heeft miljoenen mensen over de hele wereld, die geen toegang hebben tot reguliere banken of financiële diensten, de mogelijkheid gegeven om gebruik te maken van financiële diensten. Maker, Aave en InstaDApp zijn de grootste leenplatformen, met samen $42 miljard in hun beheer.
Trend 9: NFT’s en royalty tokens
Non-fungible tokens (NFT's) zijn digitale activa met een onderscheidend vermogen, meestal in de vorm van digitale kunstwerken. NFT’s kunnen worden gekocht en verkocht zoals elk ander stuk eigendom dat is opgeslagen op de Ethereum-blockchain. De digitale tokens kunnen worden gezien als eigendomscertificaten.
De hoogste prijs voor een NFT werd behaald door Beeple's Everydays bij Christie's. In maart 2021 haalde het $69 miljoen op. OpenSea blijft voorlopig de grootste marktplaats voor NFT's en heeft meer dan 600.000 actieve gebruikers, met een groei van >25% per maand.
Royality tokens zijn crypto-tokens met als doel een vorm van digital equity te vertegenwoordigen. Net zoals traditionele aandelen het eigen vermogen in een bedrijf vertegenwoordigen, kunnen tokens worden gebruikt om het eigendom van een persoonlijkheid op sociale media en de community te vertegenwoordigen. Het token is gebouwd bovenop de Ethereum-blockchain (ook wel een ERC20-token) en wordt vaak verhandeld op een gedecentraliseerde beurs zoals Uniswap.
Royality tokens bieden bijvoorbeeld artiesten, muzikanten, schrijvers, influencers op sociale media en sportprofessionals een nieuwe manier om geld te verdienen. Beroemdheden zijn vaak enorme inkomstenbronnen voor mediabedrijven, maar ze worden vaak niet voldoende beloond voor hun inspanningen. Tokens belonen makers rechtstreeks voor hun werk en kunnen de bestaande en achterhaalde mediamodellen fundamenteel verstoren.