BNP Paribas betaalt forse boete van 9 miljard dollar

02 juli 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De Franse Bankgroep BNP Paribas heeft een schikking met de Amerikaanse autoriteiten getroffen, waarbij het financiële concern akkoord gaat om 8,97 miljard dollar (€6,55 miljard) boete te betalen. BNP Paribas ging akkoord met dat bedrag nadat het schuld had bekend voor het schenden van het Amerikaanse handelsembargo tegen landen, zoals Iran, Cuba en Soedan.

Schuldbekentenis

De Franse bank wordt door de Amerikaanse Justitie beschuldigd van het vervalsen van documenten en samenzwering. BNP Paribas gaf de aanklachten toe voor de Amerikaanse rechtbank en pleitte schuldig voor valsheid in geschrifte en samenzwering. Jean-Laurent Bonnafé, CEO van BNP Paribas drukt zijn ‘diepe spijt’ uit over het wangedrag van de bank en hoopt via de schikking nu de zwarte bladzijde te kunnen omdraaien. De bank ontloopt nu verdere gerechtelijke vervolging, al kunnen individuele medewerkers van de bank wel nog vervolgd worden.

BNP Paribas

De Amerikaanse autoriteiten overwogen om een boete van 16 miljard dollar op te leggen. De Franse bank vond aanvankelijk een boete van een miljard al genoeg. Voor BNP Paribas blijft het niet bij een miljardenboete. De Franse bank mag een jaar lang sommige transacties niet in dollars plegen. Wel krijgt de bank een half jaar de tijd om zich op dat verbod voor te bereiden.

Interne sancties

In een toelichting op de miljardenschikking zei topman Jean-Laurent Bonnafé, dat de bank een aantal medewerkers heeft bestraft omdat ze betrokken waren bij het schenden van de handelsembargo’s. Een aantal van die medewerkers heeft de Franse bank verlaten. Hoeveel medewerkers het betrof, hield Bonnafé in het midden. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie maakte wel bekend dat BNP Paribas van dertien medewerkers afscheid heeft genomen. Naast enkele managers in de Verenigde Staten blijkt het ook om operationeel directeur topman Georges Chodron de Courcel te gaan, die halverwege juni zijn vertrek al aankondigde.

Behalve het wegsturen en bestraffen van medewerkers liet de Franse bank ook weten 5,8 miljard euro opzij te moeten zetten om de schikking met de Amerikanen te kunnen betalen. Deze eenmalige kostenpost heeft geen significante gevolgen voor de financiële positie van de Franse bank, aldus Bonnafé.