Rabobank optimaliseert zalmkweek in Chili
In 2011 zijn de Rabobank en het Wereld Natuur Fonds een partnerschap aangegaan om in gezamenlijke projecten te werken aan het verduurzamen van internationale voedsel- en landbouwketens. Zo werken beide organisaties in Chili samen om de zalmkweek in de hele keten te verduurzamen.
Aquacultuur belangrijk voor wereldwijde voedselvoorziening
De nadruk van het project ligt op het vergroten van de opbrengst en winstgevendheid van de Chileense zalmproductie, gekoppeld aan een duurzame bedrijfsvoering en het waarborgen van de biodiversiteit en het maritieme ecosysteem. Chili is als tweede leverancier wereldwijd een belangrijke speler in de markt voor kweekzalm. Het kweken van vis (aquacultuur) zal een belangrijke rol gaan spelen in onze wereldwijde voedselvoorziening, voorspelt de Rabobank. Door de bevolkingsgroei zijn er de komende decennia jaarlijks miljoenen tonnen extra kweekvis nodig om de huidige consumptie per hoofd van de bevolking te handhaven. Daarmee is aquacultuur inmiddels de snelst groeiende sector in de voedselindustrie.
Speerpunten van het zalmkweekproject in Chili
De Rabobank zet zich concreet in op:
- De mogelijkheden onderzoeken om een financieel instrument te ontwikkelen voor het financieren van de investeringen die nodig zijn voor de migratie van zalmkwekerijen uit zoetwatermeren naar het vaste land
- Ontwikkelen van een hulpmiddel voor financiële instellingen om de sociale en milieurisico’s te identificeren. Een MVO-vragenlijst opstellen als onderdeel van het kredietbeoordelingsproces van Rabobank Chili. Voor een goede toepassing van de vragenlijst krijgt het personeel uit de commerciële en risicoafdelingen een training aangeboden
- Verbindingen leggen tussen de zalmproducenten in Chili en supermarkten in de Verenigde Staten, waardoor de supermarkten direct van de zalmproducenten ASC-gecertificeerde zalm kunnen inkopen
- Een methode ontwikkelen die inzicht verschaft in de aanpassingen die in de bedrijfsvoering van een kwekerij nodig zijn, om te kunnen voldoen aan de Aquaculture Stewardship Council (ASC) standaard met betrekking tot criteria voor het behoud van hoogwaardige natuurgebieden
- Een methode ontwikkelen waarmee producenten en inheemse en lokale bevolking gezamenlijk sociale vraagstukken kunnen vaststellen en oplossen in overeenstemming met de ASC-standaarden