Berlijn en Londen in top 5 Europese Fintech hubs

29 augustus 2022 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Duitse Deep Ecosystems heeft voor de zevende keer ‘The Startup Heatmap Report’ uitgebracht. Daarin prijken Berlijn en Londen als de nummers 1 en 2 in de lijst van 50 populairste Fintech-‘hubs’ van Europa.

De ranglijst is gebaseerd op een enquête die werd gehouden onder ruim 24.000 Europese oprichters, die hun kijk op het lokale startup landschap hebben gegeven. De resultaten zijn gebundeld in een rapport dat een gedetailleerd beeld geeft van alle regionale Europese techcentra en dat tevens inzicht geeft over internationaliseringspatronen en het sentiment van oprichters.

Ook dit jaar staan Berlijn en Londen bovenaan de lijst. Deze steden zijn door oprichters in Europa aangemerkt als de beste steden om hun startup te beginnen. De twee steden worden geroemd om hun ‘bedrijfsvriendelijke regelgeving’, de eenvoudige toegang tot financiering, en hun dynamische startup ecosystemen.

Top 10 populairste startup-hubs in Europa

Berlijn: Top tech-hub in Europa

Berlijn heeft een ruime 37% van de stemmen gekregen, wat aangeeft dat meer dan een derde van de oprichters in Europa zich kan voorstellen zijn bedrijf in de Duitse hoofdstad te starten. Respondenten zijn met name enthousiast over de bloeiende startup-gemeenschap in de stad, een sterk ondersteunend netwerk van academische instellingen, de aanwezigheid van grote bedrijven, en een innovatieve gemeenschap. Daarnaast is er een groeiende beschikbaarheid van kapitaal.

De Global Fintech Index plaatste de Duitse Hoofdstad in 2021 reeds op de eerste plaats in de EU, nog voor Amsterdam, Stockholm en Frankfurt.

Het rapport laat verder zien dat er meer dan 900 fintech bedrijven in de stad aanwezig zijn, waaronder unicorn startups zoals de digitale bank N26, met een waarde van $9,25 miljard, de neobroker Trade Republic ($5,36 miljard) en de insurtech Wefox ($4,5 miljard). Deze drie startups zijn tevens de meest waardevolle private bedrijven in Berlijn, wat nog maar eens de bruisende fintech-scene onderstreept.

Londen: een fintech ‘powerhouse’

Londen haalde de tweede plaats op de ranglijst en werd door 33% van de respondenten genoemd als een van de beste plekken om een techbedrijf te beginnen. Ook in het geval van Londen werd gewezen op de gunstige regelgeving, het industriële netwerk en de eenvoudige toegang tot financiering.

Net als Berlijn werd ook Londen gezien als een van de top 5 fintech ecosystemen in Europa en door de gemeenschap gewaardeerd om zijn creatieve cultuur, ondersteunende regelgeving, en een ruime pool aan divers digitaal-en financieel talent.

Verschillende data laten zien dat Londen plaats biedt aan een enorm aantal fintech bedrijven – zo’n 1.230 bedrijven hebben hun hoofdkwartier in Londen. Dit betekent dat bijna de helft van de fintech bedrijven in het Verenigd Koninkrijk hun basis in de hoofdstad hebben.

De leidende positie van Londen als fintech-hub wordt verder onderstreept door data van CB Insight waaruit blijkt dat 36 unicorn fintech startups hun hoofdkwartier in Londen hebben. Voorbeelden zijn Checkout.com (waarde $40 miljard), Revolut ($33 miljard), Blockchain.com ($14 miljard), Rapyd ($8,75 miljard) en Sumup ($8,5 miljard).