FTX-oprichter Sam Bankman-Fried gearresteerd op de Bahama’s

15 december 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Van 26 miljard dollar aan vermogen naar een enkele werkende creditcard. Zelden is iemand zo snel uit de gratie gevallen als Sam Bankman-Fried. De oprichter en topman van crypto-handelsplaats FTX is nu ook – op verzoek van de Verenigde Staten – gearresteerd op de Bahama’s. Bankman-Fried wordt verdacht van fraude, samenzwering en het witwassen van geld.

De Amerikaanse openbaar aanklager heeft de arrestatie bevestigd. Men verwacht dat de VS spoedig om uitlevering zal vragen.

Het opmerkelijke verhaal van een van ’s werelds grootste crypto-handelsplatformen kwam een maand geleden aan het licht. FTX kwam in de problemen toen cryptokoersen kelderden en er een heuse ‘crypto-run’ ontstond. Miljarden van klanten de bij het bedrijf waren gestald, bleken verdwenen. FTX werd uiteindelijk in november failliet verklaard.

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried gearresteerd op de Bahama’s

Er lopen sindsdien meerdere onderzoeken naar het cryptobedrijf. De Amerikaanse justitie liet eerder al weten te willen onderzoeken of Bankman-Fried fraude had gepleegd. De FTX-frontman zou in november $10 miljard aan vermogen van zijn klanten van het platform over te hebben geheveld naar zijn eigen investeringsbedrijf Alameda. Een tiende van dat bedrag zou nog altijd spoorloos zijn.

Transparantie

Het FTX-fiasco leidde tot veel ophef in de sector én op de beurs. Nadat bekend werd dat Bankman-Fried opstapte en zijn FTX om uitstel van betaling vroeg, kelderde de beurswaarde van crypto-concurrenten – waaronder Coinbase, Marathon Digital en Riot Blockchain – met zo’n 5%.

Om een volgend ‘FTX-verhaal’ te voorkomen, geven steeds meer cryptobeurzen hun klanten sindsdien inzicht in de gebruikerstegoeden. Zo is Bitvavo bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een merkle tree, waar elke gebruiker onafhankelijk de dekking van zijn activa op het platform kan controleren.

Wat sommige cryptoplatformen (waaronder Bitvavo) betreft, blijft de regulering van de sector achterwege. Om die reden stappen steeds meer beurzen op wat zij ‘Proof of Reserve’ noemen om te bewijzen dat zij hun zaken op orde hebben. In de sector geldt namelijk het gezegde ‘don’t trust, verify’. Anders gezegd: vertrouw niet op anderen, maar controleer zelf wat zich afspeelt.