Eerste crowdfundingplatform passeert grens van half miljard euro

17 februari 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Collin Crowdfund heeft als eerste Nederlandse platform in zijn branche de grens van €500 miljoen bereikt. Wat Jeroen ter Huurne (oprichter en algemeen directeur) betreft een mooi moment om bij stil te staan. “Ik ben erg trots op de groei die wij als team de laatste jaren hebben doorgemaakt. Op naar het miljard!”

Het is de afgelopen jaren hard gegaan voor het crowdfundingplatform. Het bedrijf werd op 4 juni 2014 in het tuinhuisje van Ter Huurne opgericht. Destijds deed men er nog 34 dagen over om het standaard bedrag van €200.000 op te halen. In 2022 ging het een stuk harder: gemiddeld zo’n €400.000 per dag. Het bedrijf groeide in de tussentijd uit van 3 naar 31 interne en 11 externe werknemers die verrassenderwijs niet meer in het tuinhuisje van de oprichter werken.

Ter Huurne legt uit dat er gewerkt wordt met de gedachte ‘Hoe kan het wel?’. Veel traditionele instanties beoordelen volgens hem op basis van een volledig geautomatiseerd proces. “Wij gaan verder door niet enkel naar de historische cijfers, maar ook naar de prognose te kijken.”

Eerste crowdfundingplatform passeert grens van half miljard euro

“Ook kijken wij of de leningnemer bijvoorbeeld overwaarde op zijn woning heeft en of deze ingebracht kan worden als zekerheid? Of dat de verkoper bijvoorbeeld een bijdrage wil leveren door een deel achtergesteld te financieren? Zodat de risico’s voor onze investeerders acceptabel zijn.”

“De aanwezigheid van dit soort mogelijkheden kennen veel leningnemers niet”, gaat Ter Huurne verder. “Wij kijken graag hoe we de ondernemer op een verantwoorde manier kunnen helpen in zijn financieringsbehoefte. Tegelijkertijd proberen we de risico’s voor onze investeerders zo goed mogelijk af te dekken. Dat doen wij door in gesprek te gaan met de leningnemer, om te onderzoeken ‘’hoe kan het wel?’’.

Tevredenheid

De oprichter van Collin Crowdfund noemt het behalen van de mijlpaal geweldig. Al stelt hij tegelijkertijd dat het weinig zegt. “Of het nou 400, 500 of 600 miljoen is, uiteindelijk draait het om de kwaliteit en de maatschappelijke bijdrage die wij leveren. De tevredenheid van onze investeerders, leningnemers, intermediairs en medewerkers is voor ons vele malen belangrijker. En met hun tevredenheid behaal je deze resultaten.”

Ondertussen is de blik van Ter Huurne alweer op de toekomst gericht. “Wij gaan verder met het realiseren van onze missie: ondernemers financiële ruimte bieden middels onze serieuze investeerders. En op die route bereiken wij ‘vanzelf’ ergens in 2025 de mijlpaal van €1 miljard aan bedrijfsfinancieringen.”