FED: Onvoldoende gedragsverandering banken na crisis
Volgens de Federal Reserve Bank van New York (FED NY) hebben de grootste banken onvoldoende hun gedrag verbeterd sinds de financiële crisis. Dat concludeert de New Yorkse centrale bank na onderzoek van de vermeende manipulatie van benchmarktarieven. De FED NY heeft daarom besloten om meer druk te zetten op banken om hun bedrijfsethiek en cultuur te verbeteren. Dat meldt de Financial Times op basis van ingewijden.
Onvoldoende geleerd van lessen uit het verleden
De onderzoekers van de FED NY naar de rente- en valutafraude laten weten verbaasd te zijn dat het manipulatieve en risicovolle gedag zich nog voordoet bij banken. Volgens de FED hebben banken onvoldoende geleerd uit de lessen van de financiële crisis.
FED voert druk op
De FED kan de gewenste gedragsverandering niet met regelgeving afdwingen. De FED van New York is onderdeel van het Amerikaanse stelsel van centrale banken en kan zelf geen regels vaststellen. De FED van NY speelt echter wel een cruciale rol als toezichthouder van de grote banken van Wallstreet zoals Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup, Barclays en Deutsche Bank.
Om ervoor te zorgen dat banken meer de nadruk gaan leggen op ethiek en cultuur, heeft de FED nieuwe vragen toegevoegd aan haar evaluaties waarin de gedragsverandering centraal staat. Zo wordt bijvoorbeeld getoetst of de beoordelingssystematiek voldoende ruimte biedt om slecht gedrag te straffen.
Banken: Risicomanagement verbeterd
Volgens de FED werken banken aan de verbetering van hun risicomanagement en hebben duizenden extra mensen ingehuurd die erop moeten toezien dat de regels goed worden nageleefd. Banken blijven zich volgens ingewijden echter zorgen maken over de wijze waarop de toezichthouders hun prestaties op het gebied van ethiek en cultuur gaan meten en beoordelen.