Binance én Coinbase onder vuur in Amerika

08 juni 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

The Securities and Exchange Commission heeft in slechts twee dagen tijd strafzaken geopend tegen Binance én Coinbase. De ontwikkelingen zorgen voor veel onrust onder cryptobeleggers. Zo halen veel beleggers hun cryptomunten weg bij de twee cryptobeurzen en  daalde de beurswaarde van Coinbase in één dag met bijna 20 procent.

Coinbase zou volgens de Amerikaanse toezichthouder diensten aanbieden zonder de juiste vergunning. De toezichthouder beschuldigt de cryptobeurs ervan sinds 2019 miljarden te hebben verdiend door op te treden op de  effectenbeurs, als  broker en afhandelaar van grote transacties. Daarvoor had Coinbase een registratie nodig, maar daar beschikte het niet over.

Beleggers zouden daarvoor nauwelijks beschermd zijn tegen bijvoorbeeld belangenverstrengeling, fraude of manipulatie. Ook zou de SEC geen controles bij de cryptobeurs kunnen houden en zou men zich niet aan verplichtingen rondom informatievoorziening houden, echter die voor alle financiële dienstverleners gelden.

Binance én Coinbase onder vuur in Amerika

Fraude

De aanklacht tegen Binance is van een andere orde. De SEC beschuldigt het bedrijf van fraude. Het cryptoplatform en diens oprichter Changpeng Zhao zouden publiekelijk hebben gezegd dat Amerikaanse klanten niet meer via Binance.com konden handelen, maar alleen nog via Binance.US. Achter de schermen konden vermogende klanten volgens de SEC echter nog steeds via Binance.com handelen, waarmee het cryptobedrijf een ongeregistreerde effectenhandel zou runnen.

Daarnaast zou Binance in het geheim miljarden dollars hebben doorgesluisd naar een ander bedrijf dat eigendom is van Zhao.

"Zhao en Binance waren betrokken bij een web van misleiding, belangenverstrengeling, geheimhouding en welbewuste ontduiking van de wet", stelt de toezichthouder. "Zhao en Binance misleidden investeerders over risicocontroles en handelsvolumes, terwijl ze verborgen wie de controle had over het platform. Ze verzwegen zelfs waar geld van investeerders en cryptomunten werden bewaard."