‘Pilot duurhuur goed idee, maar voorwaarden onrealistisch’
Na een testperiode van bijna anderhalf jaar leidt de pilot Duurhuur nog niet tot tevredenheid. De pilot – bedoeld om starters een grotere kans te geven op de woningmarkt – zou wat betreft Hypotheek Visie niet de gewenste resultaten opleveren. “Ik heb twee keer een poging gedaan, maar er wordt altijd wel een reden gevonden om het niet te doen”, legt Joyce Nijkamp (Financieel Adviseur en Franchisenemer bij Hypotheek Visie in Tilburg) uit.
De pilot werd begin 2022 in het leven geroepen om duurhuurders aan een koopwoning te helpen. Duurhuurders vallen met regelmaat tussen wal en schip. Men is prima in staat om de hoge huur in de vrije sector op te hoesten, maar komt niet in aanmerking voor een hypotheek met vergelijkbare kosten. De pilot moest een antwoord bieden op de frustratie die veel duurhuurders momenteel hebben.
Het idee achter dat de pilot was dat duurhuurders met aanvullende voorwaarden (zoals een stabiel inkomen, aantoonbaar al 36 maanden lang relatief hoge huur en vaste regelmaat bij het betalen daarvan) makkelijker een hypotheek konden afsluiten. De financieel adviseurs van Hypotheek Visie stellen nu echter dat de realiteit anders is.
In de basis een fantastisch idee
Ook Mark Hendriks (Financieel Adviseur en Franchisenemer in Rosmalen) herkent de problemen in de praktijk. “Ik heb meerdere potentiële klanten gehad die in aanmerking zouden moeten komen op papier. Drie jaar lang hoge huur en een stabiel inkomen. Maar toch konden ze maar slechts minimaal hogere hypotheek krijgen ten opzichte van een reguliere acceptatietoets.”
Een beeld dat bevestigd wordt door Nijkamp. De Franchisenemer uit Tilburg vermoedt dat hypotheekverstrekkers toch nog (te) bang zijn voor overcreditering.
De financieel adviseurs van Hypotheek Visie zijn het er over eens dat de pilot in de basis een “fantastisch idee” is, maar stellen wel dat het verstandig is om verder te kijken naar de betaalbaarheid in plaats van de geschreven regels.
“Wanneer een klant nu €1.500 netto huur kan betalen, waarom dan niet €1.500 bruto hypotheeklast”, vraagt Hendriks zichzelf hardop af. “Bekijk daarbij het risico voor een klant door bijvoorbeeld het begrotingsformulier Nibud, met daarbij extra onderbouwing zoals een bankafschrift.”
Onrealistische voorwaarden
De pilot zou vanaf het begin een positief beeld schetsen aan starters, maar volgens Hendriks zijn deze voorwaarden niet in lijn met de onrealistische voorwaarden die worden gesteld. “Uiteindelijk maken alle regels en voorwaarden het lastig om net dat beetje extra ruimte te creëren dat een starter nodig heeft”, legt Hendriks uit.
De financieel adviseur uit Rosmalen geeft tot slot nog advies aan starters. “Laat je altijd goed adviseren door een adviseur. Het internet geeft niet altijd uitsluitsel, want niet iedere situatie is hetzelfde. Een hypotheek afsluiten is altijd maatwerk. Je kunt niet alles over één kam scheren. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.”