Belgische overheid voert druk op om spaarrente te verhogen

29 augustus 2023 Banken.nl

Om banken te stimuleren hun spaarrente te verhogen heeft de Belgische overheid de staatsbon geïntroduceerd. Middels de staatsbon kunnen Belgen een jaar lang geld lenen aan de overheid en krijgen daar 2,81% rente voor terug – aanzienlijk hoger dan ze bij de Belgische grootbanken ontvangen. In totaal heeft de Belgische overheid al meer dan €8,8 miljard opgehaald.

De spaarrente-situatie in België lijkt veel op de Nederlandse situatie, waar met name de grote banken met flink lagere rentes komen dan de rente die zij ontvangen vanuit de Europese Centrale Bank. Wat de Belgische minister van Financiën Vincent van Peteghem betreft is dat verschil veel te groot.

“Onze gezinnen en alleenstaanden verdienen een marktconform rendement op hun spaargeld”, legt de minister in een interview op het Belgische Radio 1 uit. “Daarom blijf ik de banken oproepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en de spaarrente verder te laten stijgen binnen wat mogelijk is in de huidige financiële en economische context. Ik hoop dat banken nu wel begrijpen dat ze iets moeten doen aan de lage spaarrentes.”

Belgische overheid voert druk op om spaarrente te verhogen

Geïnteresseerden – niet alleen Belgen, maar alle particulieren uit de Europese Unie – kunnen zich tot 1 september inschrijven op de staatsbon. Enige voorwaarde is dat spaarders het geld voor een jaar kunnen missen, want pas op de verval dag krijgen spaarders hun geld inclusief de opgebouwde rente terug.

Hoewel de rente bij de Belgische grootbanken sinds de aankondiging nog onveranderd zijn (de spaarrente ligt tussen de 0,9 en 1,5 procent), lijken de kleinere banken wel al in beweging te komen. Zo maakten vorige week onder meer Argenta, AXA Bank en Deutsche Bank bekend hun spaarrente te verhogen. De Belgische banken zelf zijn overigens niet te spreken over de staatsbon en stellen dat het een oneerlijke concurrentie vormt.