Triodos verantwoordelijk voor meeste deals voor schone energie

22 september 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Triodos staat bovenaan de ranglijst van meeste deals voor schone energie door een bank gesloten. De duurzame bank sloot afgelopen jaar 140 deals met een totale dealwaarde van $504 miljoen. Het gaat hierbij om financieringen van windenergie op land, zonne-energie, batterijopslag, duurzame warmteprojecten, energiecoöperaties van burgers en energie-efficiëntieprojecten.

Zo blijkt uit onderzoek van Clean Energy Pipeline. Het onderzoeksbureau bracht de activiteiten van grote financiële instellingen in beeld, met het doel om de meest actieve arrangeurs in de schone energiesector in de schijnwerpers te zetten. Hierbij ligt de nadruk op het aantal transacties dat banken (mede)financieren en op de totale transactiewaarde.

“Het is ons al tientallen jaren duidelijk dat energiesystemen moeten overschakelen van fossiel en grootschalig naar schone energie die voor iedereen toegankelijk en betaalbaar”, legt Triodos-CCO Jacco Minnaar uit. “Financiële instellingen zoals banken spelen een cruciale rol bij het verwezenlijken van deze transitie naar een koolstofarme en energie-efficiëntere toekomst.”

Triodos verantwoordelijk voor meeste deals voor schone energie

Minnaar stipt aan dat Triodos in 1986 de eerste windturbine in Nederland financierde en inmiddels behoorlijk wat ervaring op zak heeft. “Wij verstrekken financiering aan kleine en middelgrote projecten die vaak op de gemeenschap zijn gebaseerd en waar veel andere banken misschien niet naar willen kijken. Deze zullen van cruciaal belang zijn voor het creëren van veerkrachtige en evenwichtige energieopwekkingssystemen die duurzaam en eerlijk zijn.”

Koploper in de duurzame economie

“Het is de zevende keer op rij dat we bovenaan deze ranglijst staan”, voegt Remko de Bie (team Energie en Klimaat bij Triodos) toe. “Hiermee bevestigt Triodos Bank haar rol als koploper in de duurzame economie.”

“Ooit stonden we aan de wieg van de financiering van wind- en zonprojecten. Nu deze markten volwassen zijn, richten wij ons steeds meer op innovaties en onmisbare schakels in de energietransitie. Zo financieren we de krachtigste superbatterijen van Nederland”, aldus De Bie over de toekomstplannen van Triodos.