Rabobank ‘geeft’ hypotheekklanten met laag energielabel €1.000 voor isolatie

07 december 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Rabobank wil zijn bestaande hypotheekklanten met een woning met energielabel G en F helpen verduurzamen door hen €1.000 verduurzamingsbudget aan te bieden.

Het zogeheten Coöperatief Isolatiebudget is inclusief een door de bank betaald energieadvies voor de desbetreffende woning én een mogelijk financiële tegemoetkoming van €1.000 voor het isoleren van de woning. Al met al heeft Rabobank voor het initiatief €125 miljoen beschikbaar gesteld. 

Rabobank legt uit dat de beweegredenen achter het initiatief talrijk zijn. Enerzijds wijst men naar de doelstellingen van het Parijsakkoord. Zo heeft Nederland zich als ambitie gesteld om tot 2030 2,5 miljoen woonhuizen beter te isoleren, waarbij met name de woningen met energielabel G en F de aandacht verdienen.

Rabobank ‘geeft’ hypotheekklanten met laag energielabel €1.000 voor isolatie

Verder stipt de bank aan dat een goed geïsoleerd huis simpelweg urgenter wordt vanwege de hoge energieprijzen en het toenemende effect van het energielabel op de verkoopwaarde van een huis.

Daar komt nog bij dat vanaf volgend jaar het maximale hypotheekbedrag dat huizenkopers volgens de NIBUD-leennormen mogen lenen lager is bij een laag energielabel, waardoor de meerwaarde van een goed geïsoleerde woning alleen maar verder zal toenemen.

Mariëlle Lichtenberg (lid van de Groepsdirectie bij Rabobank) concludeert dan ook dat de noodzaak om woningen te verduurzamen steeds groter wordt. Desondanks ziet ze dat dit voor veel huiseigenaren een flinke uitdaging is. “Financieel, maar ook praktisch.”

Alleen al duidelijk krijgen waar je moet beginnen is volgens Lichtenberg vaak moeilijk. “Daarom helpen we onze hypotheekklanten met een laag energielabel op weg met advies en budget.”

Steuntje in de rug

Hypotheekklanten (die lid zijn of willen worden en die op 1 december 2023 een hypothecaire financiering bij Rabobank hebben) kunnen voor hun huis met een G- of F-label via de bank kosteloos een energieadvies aanvragen.

Dit advies geeft inzicht in welke verduurzamingsmaatregelen de klant kan treffen en wat het actuele energielabel van de woning is. Klanten wiens woning na het advies een definitief energielabel G of F heeft ontvangen, kunnen vervolgens aanspraak maken op de tegemoetkoming van €1.000 – mits zij een geadviseerde isolatiemaatregel uiteraard uitvoeren .

“Als coöperatieve bank zijn wij opgericht vanuit de overtuiging dat je grote uitdagingen alleen samen aankan”, vervolgt Lichtenberg. “Soms heb je een steuntje in de rug nodig. Met het Coöperatief Isolatiebudget willen wij huiseigenaren deze ondersteuning geven. Dat helpt niet alleen hen, zo wordt ook de hele woningmarkt wat duurzamer.”

Rabobank legt tot slot uit dat het in eerste instantie hypotheekklanten met een huis met G-label benadert voor de tegemoetkoming, waarna klanten met een huis met een F-label volgen.